Cadmus fordítás Cadmus

Idriss Déby egykori kihívóját nevezte ki miniszterelnöknek a csádi junta

2021. 04. 26.

A csádi katonai tanács hétfőn az 54 éves Albert Pahimi Padacké volt miniszterelnököt, Idriss Déby meggyilkolt államfő egykori kihívóját nevezte ki az átmeneti kormány élére.

Padacké, aki alulmaradt az április 11-i elnökválasztáson a múlt héten elhunyt Idriss Débyvel szemben, 2016 februárja és 2018 májusa között töltötte be a kormányfői tisztséget, amelyet három éve alkotmánymódosítással eltöröltek az országban.

A politikus az 1990-es években kereskedelmi és pénzügyminiszteri pozíciót töltött be, az ezredfordulót követően pedig az energetikai és az olajügyi tárcát is vezette.

Az 1990-ben puccsal hatalomra került Déby április 19-én halt meg 68 évesen. A csádi hadsereg tájékoztatása szerint a Front a Változásért és Egyetértésért Csádban (FACT) nevű lázadócsoporttal vívott harcban, az arcvonalban vesztette életét a líbiai határnál, ahol maga irányította a felkelők elleni műveleteket.

Ezt követően katonai tanács vette át az ország irányítását az elhunyt államfő fiával, Mahamat Idriss Débyvel az élen, feloszlatva a parlamentet és az országot addig irányító kabinetet.

A katonaság másfél éves átmeneti időszak végén szabad és demokratikus választásokat ígér.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑