Cadmus fordítás Cadmus

Így üzent az Oscar-gálának a távollétével tiltakozó díjnyertes iráni rendező

2017. 02. 27.

A legjobb idegennyelvű film rendezőjének távolmaradása az Oscar-gáláról majdnem akkorát szólt, mint a díj maga – vélik sokan.

Asghar Farhadi, aki már a második Oscart nyerte el Az ügyféllel, a film szereplőivel és stábjával együtt bojkottálta a díjátadót Donald Trump beutazási tilalma miatt. A döntést már hetekkel korábban meghozták, és azután sem változtattak rajta, hogy  először a rendezőnek különleges elbánást ígértek, majd az amerikai bíróságok alkotmányellenesnek minősítették és felfüggesztették az elnöki rendeletet. Trump egyébként erre a hétre új rendeletet ígért.

“Nagy megtiszteltetés másodszor is megkapni ezt az értékes díjat” – olvasta fel a hollywoodi gálán Farhadi nyilatkozatát Anousheh Ansari iráni-amerikai mérnök, a világ első űrturistanője. “Sajnálom, hogy nem lehetek veletek ma este, de a távollétemet a tisztelet motiválja hazám és hat más nemzet polgárai iránt, akikkel szemben tiszteletlen volt az az embertelen törvény, amely tiltja bevándorlók belépését az Egyesült Államokba.”

“A világ megosztása a “mi” és az “ellenségeink” kategóriákra félelmet szül. Álnok igazolása agressziónak és háborúnak, ezek a háborúk pedig akadályozzák a demokráciát és az emberi jogokat olyan országokban, melyek maguk is az agresszió áldozatai. A filmkészítők a kamerájukkal megörökíthetik a közös emberi értékeket, megtörhetik a nemzetek és vallások körüli sztereotípiákat. Empátiát teremthetnek köztünk és a többiek között, és empátiára ma nagyobb szükség van, mint volt valaha is.”

Ashgari díjnyertes filmje egy iráni férj és feleség harcáról, bosszúról és méltóságról beszél, miközben azok Arthur Miller drámáját, Az ügynök halálát próbálják. Vasárnap, néhány órával az Oscar-gála előtt tartottak belőle egy különleges vetítést Londonban – az egység és az erő demonstrálására Trump beutazási tilalmával szemben. A brit főváros polgármestere, Sadiq Khan szervezte az eseményt Lily Cole színésznővel, Kate Wilson producerrel és Mark Donne rendezővel közösen.

Farhad Ashgari 2012-ben kapta az első Oscar-díját: akkor az Amerikai Filmakadémia Nader és Simin – Egy elválás története című filmjét választotta a legjobb idegennyelvű filmnek.

Orientalista.hu – Globoport.hu

Megosztom:

,
Back to Top ↑