Cadmus fordítás Cadmus

II. Abdalláh jordániai királyt kitüntették a ferencesek Béke lámpása díjával

2019. 03. 30.

A jordániai uralkodót kitüntették a ferences szerzetesrend Béke lámpása nevű díjával. II. Abdalláh király a díjat a tavalyi kitüntetettől, Angela Merkel német kancellártól vette át pénteken az olaszországi Assisi városában.

A ferences szerzetesrend Béke lámpása díját olyanok kapják, akik elkötelezik magukat a népek közötti békés együttélés elősegítésére. A díj átadásakor Merkel méltatta II. Abdalláh király a szíriai menekültekért tett erőfeszítéseit, valamint kiemelte: az uralkodó „reményt adományoz és síkra száll a békéért. Ezzel Jordánián kívül is a béke nagykövetévé vált”.

Merkel hozzátette, hogy nem szabad szemet hunyni a szíriai menekültek tragédiája felett, Jordánia ebben példát mutat, ugyanis „a háború kegyetlenségére emberséggel” reagált és segít a menekülteken. Merkel hangsúlyozta, hogy Európa Jordánia mellett áll.

II. Abdalláh király megköszönte Olaszország a közel-keleti béke érdekében tett erőfeszítéseit. Beszéde előtt egyperces néma csendet kért a jelenlévőktől, hogy megemlékezzenek a március 15-ei christchurch-i merénylet, illetve a gyűlölet áldozataira.

A ferences szerzetesrend Béke lámpása díját többek között megkapta Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök, Lech Walesa, a Szolidaritás független szakszervezet alapítója, volt lengyel elnök, továbbá a dalai láma, Jasszer Arafat néhai palesztin vezető és Mahmúd Abbász jelenlegi palesztin elnök, Simon Peresz volt izraeli elnök, Kalkuttai Szent Teréz és három pápa, Szent II. János Pál, XVI. Benedek, valamint a jelenlegi egyházfő, Ferenc pápa is.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑