Cadmus fordítás Cadmus

Imádkozó muszlim hívők ellen vetett be könnygázt az etióp rendőrség

2022. 05. 03.

Könnygázt vetett be az etióp rendőrség Addisz-Abebában több százezer imádkozó muszlim hívővel szemben, akik a ramadán böjti hónap megtörésének ünnepe alkalmából gyűltek össze hétfőn.

A rendőrség szerint a beavatkozásra azért volt szükség, mert néhány egybegyűlt arra használta a ramadán végét jelző háromnapos ünnepet, hogy tiltakozzon annak a legkevesebb 12 hívőnek a halála miatt, akiket Gondar városában öltek meg múlt héten.

Az iszlám hívőket egy ismeretlen milícia tagjai támadták meg egy múlt heti temetési gyászszertartás során a többségében keresztények lakta észak-etiópiai városban.

A fővárosi tüntetők igyekeztek zűrzavart teremteni, valamint üzleteket, házakat és gépkocsikat rongáltak meg a közös imádkozás idején – áll az etióp rendőrség közleményében.

A rendőrség vezetése nyomozást rendelt el az incidens pontos okának feltárására – tette hozzá Markosz Tadessze rendőrnyomozó.

Szemtanúk szerint több embert is letartóztattak a főváros egyik történelmi helyszínén, a Meskel téren, ahol az évente megrendezett vallási fesztivált is tartották.

A közösségi médiában közzétett videókon a rendőrség beavatkozása után egy szinte teljesen kiürült teret lehet látni, szanaszét heverő cipőkkel és más, elhagyott vallási tárgyakkal, amelyeket a menekülő hívők hagytak hátra. Nem világos, hogy történt-e személyi sérülés a könnygáz bevetését követő zűrzavarban.

MTI? HírTV

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑