India megemlékezett az amritszári mészárlás 100. évfordulójáról

Indiában több száz politikus és közéleti személyiség emlékezett meg szombaton az amritszári mészárlás századik évfordulójáról a Pandzsáb állambeli városban, és csatlakozott hozzájuk Nagy-Britannia Újdelhibe delegált legmagasabb rangú diplomáciai képviselője is.

A brit gyarmati időszak legsúlyosabb incidense volt, amikor a brit hatóságok katonái halomra lőttek több száz szikhet, akik egyik ünnepük alkalmából összegyűltek a fallal körülvett Dzsallianvala Bágh kertben 1919. április 13-án. A gyarmattartók hivatalos adatai szerint 379 ember halt meg, és csaknem 1200-an megsebesültek, az indiaiak adatai szerint azonban az ezret is megközelítette a halottak száma.

„A Dzsallianvala Bághban száz évvel ezelőtt történt esemény a brit indiai történelem szégyene” – írta Dominic Asquith főképviselő az emlékhely vendégkönyvébe, miután koszorút helyezett el.

Theresa May brit miniszterelnök egy hasonló mondattal emlékezett meg az amritszári mészárlásról szerdán a londoni parlamentben, hozzátéve: „Nagyon sajnáljuk, ami történt és az általa okozott szenvedést.”

A helyi média tudósítása szerint az indiai politikusok és az áldozatok leszármazottjai közül többen nem tartják ezt megfelelő nyilvános bocsánatkérésnek.

Az első világháború végén több erőszakos tüntetés volt Amritszárban a mészárlást megelőző napokban. A brit erők helyi parancsnoka attól tartott, hogy a kertben összegyűlő tömeg is erőszakos akcióba kezd, ezért katonáival tíz percen keresztül lövette az embereket.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑