Cadmus fordítás Cadmus

India pakisztáni területet bombázott

2019. 02. 26.

Megelőző légicsapást hajtott végre az indiai légierő kedden kora reggel Pakisztán területén, iszlamista fegyveresek táborait semmisítette meg – jelentette be Vidzsaj Gokal indiai külügyi államtitkár keddi sajtótájékoztatóján.

Gokal hozzáfűzte, hogy a légicsapást Balakot településen hajtották végre, azonban nem fejtette ki, pontosan hol. Pakisztán területén ugyanis két ilyen nevű város van, köztük az egyik Kasmír pakisztáni részén, a másik az ország Hajber-Pahtunhva tartományában. Az indiai Kasmír korábbi kormányfője szerint ha utóbbit érte támadás, az komoly katonai eszkalációt jelent, míg a kasmíri táborok az évnek ebben a szakában üresek, és akkor inkább jelképes csapásmérésről lehet szó.

Gokal szerint a művelet során sok terroristával végeztek. Az államtitkár leszögezte: a terroristák újabb támadásokra készültek, és ezzel indokolta a mostani akció szükségességét. Pakisztáni falusiak a támadás helyszínén négy robbanást hallottak, de saját bevallásuk szerint mindössze egyetlen ember sebesült meg az indiai légitámadásban. A légicsapást követően Narendra Modi indiai miniszterelnök összehívta a kormány biztonsági tanácsát.

A pakisztáni hadsereg szóvivője, Ászif Gafúr vezérőrnagy hevesen bírálta az indiai légierőt, amiért az átlépte a Kasmír két részét elválasztó vonalat. Az állami kézben lévő Radio Pakistan műsorszolgáltató társaság idézi Mahmúd Sah Kuresi pakisztáni külügyminiszter szavait, aki reményének adott hangot, hogy a józan ész győzedelmeskedik Indiában. A két ország kapcsolata az után vált ismét feszültté, hogy február 14-én öngyilkos merénylet végzett Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén az indiai rendőrség 40 tartalékosával, ami jelentős felháborodást váltott ki Indiában. A közösségi médiában is sokan megtorlást követelnek.

A merényletet a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista katonai csoport követte el, ám Újdelhi azzal vádolta meg a pakisztáni titkosszolgálatot (ISI), hogy köze volt a merénylethez. Újdelhi azt állítja, megdönthetetlen bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy Pakisztánnak köze volt a támadáshoz. Modi a merénylet után azonnal figyelmeztette Pakisztánt, hogy kemény válaszra számíthat. Iszlámábád tagadja, hogy köze volt a történtekhez. Indiában a tervek szerint áprilisban és májusban tartanak parlamenti választásokat, és elemzők szerint Modi mostani lépése komoly kihatással lehet az eredményekre.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑