Cadmus fordítás Cadmus

Indonéz muszlim jogtudósok engedélyezték a sertésenzimet tartalmazó vakcinát

A vészhelyzetre tekintettel elfogadhatónak és alkalmazhatónak minősítette a muszlimok számára az AstraZeneca-vakcinát Indonéziában az iszlám vallástudósok legfőbb testülete pénteken annak ellenére, hogy a koronavírus elleni, brit-svéd fejlesztésű oltóanyag előállításához egy sertésekből származó enzimet használnak fel.

Az indonéz uléma tanács képviselője egy sajtótájékoztatón elmondta: bár a sertésből származó enzimet (tripszin) tartalmazó vakcina az iszlám vallás szerint nem megengedett (haram), a jelenlegi helyzetben mégis beadható a muszlim vallásúaknak is.

Asrorun Niam Sholeh, az uléma fatvabizottságának elnöke szerint a szakemberek világossá tették, hogy milyen veszélyekkel járna, ha az emberek nem oltatnák be magukat addig, amíg rendelkezésre nem áll vallásilag megengedettnek (halalnak) minősített oltóanyagok.

“Az indonéziai muszlimoknak részt kell venniük a kormány Covid-19 elleni oltási programjában, hogy elérjék a nyájimmunitást és megszabaduljanak a járványtól” – mondta Sholeh. Mindazonáltal hangsúlyozta: amikor a járványt már sikerül visszaszorítani, és véget ér a vészhelyzet, a világ legnépesebb muszlim többségű országának biztosítania kellene, hogy elérhetők legyenek halalnak minősülő vakcinák.

Az AstraZeneca és más gyógyszercégek is hangsúlyozták korábban, hogy a koronavírus elleni oltóanyagaik nem tartalmaznak sertéshúst vagy sertéshúsból származó anyagokat.

Más vakcinákkal kapcsolatban korábban aggodalmak merültek fel a sertésekből származó zselatin miatt, amelyet számos készítményben stabilizátorként használnak annak érdekében, hogy a vakcina a szállítást és tárolást követően is biztonságos és hatékony maradjon.

Indonéziában napokon belül megkezdik az AstraZeneca-vakcinák használatát, miután a helyi gyógyszerfelügyelet is biztonságosnak nyilvánította és engedélyezte az oltóanyagot pénteken.

A koronavírus-járvány által leginkább sújtott délkelet-ázsiai országban az AstraZeneca a második vakcina, amelyet engedélyeztek a kínai Sinovac-oltóanyag után.

Indonéziában eddig több mint 1,4 millió koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető csaknem 40 ezer halálesetet regisztráltak.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑