Cadmus fordítás Cadmus

Ingatlanspekulánsok vásárolják fel a bejrúti keresztények robbanásban megrongálódott otthonait

2020. 08. 28.

Kihasználva a fedél nélkül maradt keresztények helyzetét, százával vásárolják fel a robbanásban megrongálódott ingatlanokat – közöltea a Vasárnap.hu

A tragikus baleset következtében több mint negyedmillió ember vált otthontalanná, közülük sokan kénytelenek eladni otthonukat, hogy eltarthassák a családjukat.

Az Al-Diyar híradása szerint befektetők rohamozták meg Bejrút keresztény negyedeit, melyekben a tragikus kimenetelű robbanás súlyosan megrongálta az ingatlanokat. A libanoni lap újságírója szerint az ingatlanspekulánsok éjszakai denevérekként szállták meg az érintett területeket (Camar, Mikhael, Gemmayzeh, Ashrafieh és Karanita), hogy felvásárolják a bajba jutott lakosság házait.

Libanon tíz éve szenved a szíriai konfliktus miatt kialakult menekültválságtól. Libanonban 1,5 millió szír és iraki menekült tartózkodik, az országnak jelentős a migrációs megtartóereje, ugyanakkor könnyen migrációs kiindulási ponttá is válhat.

A menekültek minimális fizetésért vállalnak munkát, így sok libanoni állás nélkül maradt. Mindezt tetézi, hogy jelenleg Libanonban gazdasági, pénzügyi és politikai válság zajlik, amit a koronavírus-járvány is súlyosbít – ráadásul a bejrúti kikötőben a robbanás miatt nagy mennyiségű élelmiszer és gyógyszerkészlet semmisült meg.

Az ország lakossága az elmúlt időszakban elszegényedett; a libanoni líra pár hónap alatt hiperinflálódott, jelenleg a korábbi értéke tizedét éri a külföldi valutákkal szemben.

A bejrúti robbanás tehát tragikus helyzetet teremtett az amúgy is anyagi gondokkal küzdő keresztények számára. A felvásárlók azonnali, külföldi valutában történő fizetéssel kecsegtetik a fedél nélkül maradt családokat.

A teljes cikket itt olvashatják el.

Vasárnap.hu

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑