Cadmus fordítás Cadmus

IOM: megtalálták a hét végi csónakbaleset több halálos áldozatát Líbia partjainál

2020. 06. 17.

Három, a hét végén Líbia partjainál csónakbalesetben eltűnt ember, köztük egy öt hónapos csecsemő holttestére bukkantak ez-Závíja kikötőváros partjainál – jelentette be Safa Msehli, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szóvivője szerdán.

A migránsokat szállító csónak szombaton borult fel a Tripolitól 48 kilométerre nyugatra található ez-Závíja kikötőváros partjainál, a balesetben sokan eltűntek. Húsz embert – akik Szudánból, Csádból, Egyiptomból és Nigériából származnak – kimentettek, és visszaszállítottak Líbiába.

Eközben a líbiai parti őrség feltartóztatott egy Európába tartó hajót az észak-afrikai ország felségvizein, a benne utazó 130, nagyrészt szudáni menedékkérőt visszafordította Líbiába.

A Moammer Kadhafi vezető 2011-es bukása óta káosz uralta Líbia az Európába igyekvő afrikai és arab bevándorlók egyik fő tranzitállomása. Az IOM becslései szerint 2014 óta több mint húszezren vesztek oda a veszélyes tengeri átkelések közben.

A koronavírus-világjárvány kitörése óta a Földközi-tengeren a legtöbb civilszervezet felfüggesztette tevékenységét, a térség országaiban pedig az ENSZ menekültügyi és migrációs szervei pedig arra kényszerültek, hogy leállítsák a legkiszolgáltatottabb menedékkérők áttelepítését célzó programjaikat.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑