Cadmus fordítás Cadmus

Irak beadta a derekát és visszafogja olajkitermelését

2019. 09. 13.

Irak azonnali hatállyal aláveti magát az OPEC olajkitermelés-csökkentési megállapodásának, miután az ország hónapokon keresztül túltermelést produkált – közölte a közel-keleti állam olajminisztere. Ez pedig végső soron komolyan megnövelheti a szervezet hitelességét a nemzetközi piacon.

Nemrég derült ki, hogy az OPEC második legnagyobb kitermelőjének számító Irak augusztusban rekord mennyiségű, napi 4,6 millió hordónyi olajat bocsátott ki. Ráadásul az iraki kitermelés az elmúlt években folyamatosan bővült, miután az ország két évtizeden keresztül különböző nehézségektől szenvedett.

Itt a váltás

Most azonban jó hír érkezett az OPEC számára azzal, hogy az iraki olajminiszter bejelentette, azonnali hatállyal visszafogják a kitermelést – megfelelve ezzel a szervezet célkitűzéseinek. A 14 tagú csoport számára ugyanis korábban folyamatosan probléma volt Irak szerepvállalása. Az ország ugyanis kitartóan jelezte, nem kíván teljes gőzzel részt venni a kitermelés-csökkentési programban, amely azt célozza, hogy normalizálja a nyersanyag árfolyamát.

Az iraki miniszter közlése szerint viszont ettől a hónaptól kezdve az iraki olajkitermelés visszatér a normális szintre, és a helyi energiatermeléshez használt kőolaj mértékét lecsökkentik napi 80-85 hordóra a korábbi 205 000 hordóról.

A 38 milliós lakosú Irak egyébként a világ ismert olajtartalékainak 12 százalékával rendelkezik, és a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) elemzése szerint az ország kitermelése 2030-ra elérheti a napi (közel) 6 millió hordós szintet is.

Ezzel Irak lehetne a világ harmadik legnagyobb olajkibocsátó országa.

A teljes cikket ITT olvashatják el.

Origo.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑