Cadmus fordítás Cadmus

Irak bekérette az iráni nagykövetet a rakétatámadások miatt

2020. 01. 10.

Az iraki külügyminisztériumba kérették csütörtökön az iráni nagykövetet, akinek Bagdad tiltakozását fejezték ki az arab ország ellen Irán által végrehajtott rakétatámadások miatt – közölte a tárca.

Irak szuverenitása megsértésének tekinti a támadássorozatot. Az iraki külügyminisztérium közleményében minden felet önmérsékletre hívott fel, egyúttal hangsúlyozta Irak függetlenségét.

Irak néhány nappal ezelőtt az Egyesült Államok nagykövetét is bekérette, miután múlt pénteken Bagdad közelében amerikai légicsapásban életét vesztette Kászim Szulejmáni iráni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, az iráni támogatású iraki milíciák ernyőszervezetének, a Népi Mozgósítási Erőknek (al-Hasd as-Saabi) a helyettes vezetője.

Irán megtorlásul rakétákat lőtt ki szerdán az iraki kurdisztáni Erbílben található, valamint a nyugat-iraki el-Anbár kormányzóságbeli Ain al-Aszad légi támaszpontra, ahol az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció katonái teljesítenek szolgálatot. Donald Trump amerikai elnök szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy a csapásoknak nincs amerikai áldozatuk, az anyagi károk nem jelentősek.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑