Cadmus fordítás Cadmus

Irakban az Iszlám Állam áldozatainak, és hozzátartozóiknak szánt kárpótlást sikkasztottak el

2024. 01. 19.

Irakban a nemzetbiztonsági hivatal leleplezett egy olyan korrupciós hálót, amelynek keretében az Iszlám Állam terrorszervezet áldozatainak, illetve hozzátartozóinak szánt, 760 millió dollárnak (267 milliárd forint) megfelelő összeget sikkasztottak el, illetve csaltak ki az államkincstártól. Erről pénteken számolt be maga a hivatal.

Az iraki állami média beszámolója szerint a három hónapig tartó nyomozás eredményeképpen legkevesebb 30 gyanúsítottat vettek őrizetbe, köztük kormányzati intézmények magas rangú tisztségviselőit.

A feltételezett korrupciós háló központja a nyugati Anbár tartományban volt. A gyanú szerint a bűnözők hamis személyazonossági iratokkal és bankkártyaadatokkal loptak el pénzt a nyugdíjkasszákból, illetve bizalmas adatokkal kereskedtek.

Az Iszlám Állam 2014 nyarán hatalmas területeket kerített uralma alá Irakban és a szomszédos Szíriában. A terrorszervezet 2017 végén szenvedett katonai vereséget Irakban, majd nem sokkal később Szíriában is.

Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnök egyik korábbi nyilatkozatában az államszervezetet is átszövő, burjánzó korrupció elleni harcot jelölte meg egyik legfőbb céljaként. A pénzügyi visszaélések miatt a közel-keleti ország az olajbevételeiből származó milliárdoktól esett el az utóbbi években.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑