Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Iraki keresztények: „Egyelőre még nem tudjuk, mi lesz a jövőnk” (videó)

2017. 05. 15.

 Nemcsak a keresztényeknek segítenek az Irakban dolgozó magyarok – ezt tapasztalta az M1 tudósítója az ostromlott Moszul közelében. Bár az iszlám szélsőségesek körében kiemelt célpontnak számítanak a kisebbségi keresztények, az egyházaik által létrehozott menekülttáborokban minden szükséget szenvedő embert befogadnak. Siklósi Beatrix iraki riportja.

Jönni, menni vagy maradni? Az Irakban élő keresztények számára ez a kérdés mára élet-halál kérdéssé vált. A gyerekek nemrég még szüleikbe kapaszkodva menekültek otthonaikból. Jelenleg a jezsuita menekültszolgálat ozali táborának óvodájában próbálnak felejteni 25 km-re Moszultól, ahol még folynak a harcok.

„Egyelőre még nem tudjuk, mi lesz a jövőnk” – mondta egy asszony, aki tizenheted magával lakik egy kis házban. „Kétszer kellett menekülnünk” – tette hozzá. Először Moszulból, majd utána Karakoshból.

 „Az ozali táborban nemcsak keresztények vannak, befogadunk muszlim menekülteket is” –mondta a tábor egyik vezetője.
Először voltak ugyan feszültségek a családok között, de mára már békében élnek együtt. Senkit nem hagytak az út szélén, tette hozzá, a lakbér minimális, ellátást is kap minden rászoruló, miközben iskola, templom, orvosi rendelő is működik, elsősorban a keresztény szervezetek adományainak jóvoltából.

 

Ahol embernek érezhetik magukat 

„A legfontosabb olyan atmoszférát teremteni, ahol teljes jogú embernek érzik magukat, ahol valóban a tisztesség, a tisztelet, a megbecsülés ott van, és ahol egy ilyen légkörben tudnak tanulni, tudnak élni” – magyarázta Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes.

Böjte Csaba ferences szerzetes mellett Szabolcs atya a magyarországi jezsuita menekültszolgálat képviselője is együtt imádkozott a békéért azokon a szertartásokon, ahol a Szükséget Szenvedő Egyháznak elnevezésű katolikus világszervezet képviselői több mint 100 olajág facsemetét adtak át a lerombolt városokba folyamatosan visszatérő családoknak.

Andrzej Halemba, a szervezet közel-keleti igazgatója szerint az elültetett fa, amely gyökeret ver az otthonok kertjeiben , mint szimbólum örök érvényű üzenettel bír.

„A fának gyökerei vannak. Ezek az embereknek ez a föld 2000 éve az otthonuk. Számos üldöztetést kellett elszenvedniük és mégis élnek, túlélnek. Újra meg újra felépítik nemcsak a házaikat, hanem az életüket is” – fogalmazott.

Ebben segít Magyarország az iraki keresztényeknek úgy, hogy több mint 1 milliárd forinttal támogatja az újjáépítést és egy erbili iskola létrehozását.

Orientalista.hu – M1

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑