Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Irán elárulta, mi a célja az atomprogramjával

2021. 12. 28.

Tíznapos szünet után hétfőn folytatódtak az iráni nukleáris megállapodás felújításáról szóló tárgyalások Bécsben, miután Teherán pontosította céljait, amelyek között elsődleges fontosságú az amerikai szankciók feloldása.

Az amerikai szankciók feloldása elsődleges fontosságú Teherán számára – idézte az IRNA hivatalos iráni hírügynökség az iráni külügyminisztert hétfőn. Hoszein Amirabdollahián leszögezte a hírügynökségnek: “a mai napon újabb tárgyalási forduló kezdődik, napirenden a büntetőintézkedések feloldása, a garanciák és az ellenőrzés kérdései szerepelnek”. Hozzáfűzte, napirenden lesz az is, hogy az Egyesült Államok újból csatlakozzék az atomalkuhoz.

“Számunkra a legfontosabb, hogy eljussunk ahhoz a ponthoz, amikor megbizonyosodhatunk, hogy az iráni kőolajat könnyen és mindenfajta korlátozás nélkül el tudjuk adni, és ennek a vételárát külföldi devizában átutalják iráni bankszámlákra, továbbá részesülhetünk a különféle iráni gazdasági ágazatokban megtermelt jövedelmekből” – emlékeztetett a külügyminiszter.

Öthónapos szünet után november végén, immár a nyolcadik fordulóval indultak újra a tárgyalások a 2015-ben tető alá hozott megállapodás (JCPOA) felújításáról a továbbra is részes felek között (Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Kína, Oroszország, Irán). A küldöttségek hétfőn, a kora esti órákban gyűltek össze ismét Bécsben.

Az Egyesült Államokat Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette az atomalkuból (JCPOA-ból), és teljes mértékben visszaállította az Irán elleni szankciókat. Washington azonban közvetett módon, közvetítőkön keresztül már most is részt vesz a tárgyalásokon, de Teherán egyelőre nem volt hajlandó elfogadni a közvetlen megbeszéléseket Washingtonnal.

A 2015-ös nukleáris megállapodás lehetővé tette az iráni gazdaságot fojtogató szankciók egy részének feloldását, cserében a szigorú ENSZ-ellenőrzés alá helyezett iráni nukleáris program drasztikus csökkentéséért. Az egyezmény azonban “tetszhalott állapotban” van azóta, hogy Washington egyoldalúan felmondta.

“Sikerült kölcsönösen elfogadható dokumentumot kimunkálni. Ma ebben a témában kezdődnek meg a tárgyalások” – fogalmazott az iráni diplomácia irányítója hétfőn.

Szaíd Katibzadeh, iráni külügyi szóvivő szintén hétfőn kijelentette: “azt tanácsoljuk a tárgyalások valamennyi résztvevőjének, hogy úgy menjen Bécsbe, hogy akarjon jó megállapodást elérni”. Leszögezte azt is, hogy Teherán nem akar “időt és energiát vesztegetni”.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑