Cadmus fordítás Cadmus

Irán előre be nem jelentett hadgyakorlatot kezdett a török határnál

2019. 10. 09.

Az iráni hadsereg előre be nem jelentett hadgyakorlatot kezdett a török határ közelében, az ország északnyugati részén – jelentette az ISNA iráni hírügynökség szerdán.

A jelentés szerint szárazföldi csapatok, gyorsreagálású erők és a szárazföldi hadsereg helikopterei is részt vesznek a műveletekben.

Törökország arra készül, hogy bevonul Északkelet-Szíriába, hogy visszaszorítsa az általa terrorszervezetnek tekintett kurd milíciákat, amelyek ugyanakkor a nyugati szövetségesek leghatékonyabb szövetségesei voltak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban.

A washingtoni Fehér Ház a hét elején, Donald Trump amerikai elnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő telefonbeszélgetése után jelentette be, hogy nem támogatják Ankara katonai műveleteit, de nem avatkoznak közbe.

Ezzel gyakorlatilag megnyílt az út a kurdok elleni török offenzíva előtt, amit a Szíriai Demokratikus Erők nevű szíriai szervezet, melynek a kurdok is tagjai, hátba szúrásként értékelt. Trump később leszögezte, hogy Washington nem hagyja sorsukra a kurdokat, és azzal fenyegette meg Törökországot, hogy elpusztítja az ország gazdaságát.

Hassan Rouhani iráni elnök ezzel kapcsolatban önmérsékletre kérte szerdán Ankarát, és azt is kérte Törökországtól, hogy tartózkodjon a katonai beavatkozástól. Az iráni elnök szerint az amerikai erőknek teljesen el kellene hagyniuk a térséget.

„Törökország okkal aggódik a déli határa miatt. Úgy véljük, az lenne a helyes, ha ezeket az aggályokat el lehetne oszlatni. Az amerikai csapatoknak el kell hagyniuk a térséget. A szíriai kurdoknak pedig a szíriai hadsereget kellene támogatniuk” – idézte Rouhanit az IRNA iráni hírügynökség.

Törökország az iszlamistákat  Irán és Oroszország – Bashar Al-Assad szíriai elnököt  és az ország reguláris hadseregét támogatja a több mint 8 éve tartó szíriai konfliktusban.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑