Cadmus fordítás Cadmus

Irán elutasította, hogy az Öböl menti Együttműködési Tanács részt vegyen a tárgyalásokon

Az iráni külügyminisztérium pénteken “valószerűtlennek” minősítette az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) minapi kérését, hogy tagállamai is részt vehessenek a jövőbeni tárgyalásokon az iráni nukleáris programról.

Teherán egyúttal annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a GCC – Irán regionális riválisa – Szaúd-Arábia “nyomása” alatt áll.

A GCC-tagállamok (Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Omán, Kuvait, Bahrein és Katar) szerdai közleményükben azt kérték, hogy ők is részt vehessenek az iráni nukleáris programról szóló esetleges jövőbeni tárgyalásokon, amelyeknek – követelésük szerint – Teherán ballisztikusrakéta- és drónprogramjáról is kellene szólnia.

“A közlemény, mint a korábbiak, híján van a történések reális értelmezésének, és beleillik abba a politikai nyomásba, amelyet a szaúdi rendszer gyakorol a GCC tagállamaira ezeken az egyeztetéseken” – fogalmazott Szaíd Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő.

Hatibzadeh szerint “a szaúdi rezsim a gyűlöletet szít és az erőszakot segíti elő a térségben azzal, hogy túszként tartja fogva a GCC-t és annak üléseit, és rájuk erőlteti rossz szándékkal teli nézőpontjait”.

Irán 2015-ben megállapodott az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza az atomprogramját cserébe az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért. Az egyezménnyel a nemzetközi közösség azt akarta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon. Az előző amerikai elnök, Donald Trump viszont 2018-ban kiléptette a szerződésből az Egyesült Államokat, majd visszaállította a büntetőintézkedéseket is, ezért Irán azóta több ponton is elkezdte megsérteni az egyezmény rendelkezéseit.

A Joe Biden elnök vezette új amerikai kormányzat február közepén közölte, kész tárgyalásokba bocsátkozni Iránnal, hogy megvitassák az Egyesült Államok visszatérését az atomalkuhoz, de ehhez előbb Teheránnak be kell tartania a szerződés előírásait.

Az Öböl menti arab országok nem támogatták a korábbi atomalkut, és keményebb álláspontot képviselnek Iránnal szemben.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑