Cadmus fordítás Cadmus

Irán értesítette a NAÜ-t, hogy kibővíti az uránfém előállítását

Irán értesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy akár 20 százalékos tisztaságú uránfémet állít elő – közölte kedden az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő szakosított szervezete.

Irán április óta folytat közvetett tárgyalásokat az Egyesült Államokkal a 2015-ben aláírt megállapodás újjáélesztéséről, amelyből Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban kiléptette az országát.

A szerződésben Irán vállalta, hogy korlátozza nukleáris tevékenységeit az ellene bevezetett büntetőintézkedések fokozatos feloldása fejében. Washington kilépésével Teherán is fokozatosan felhagyott a szerződésben vállalt kötelezettségei teljesítésével.

“Irán ma (kedden) értesítette az ügynökséget, hogy akár 20 százalékosra dúsított uránoxidot (U-235) szállítanak az iszfaháni R and D laboratóriumba és a nukleáris fűtőanyag-gyárba, ahol UF4-gyé (urán-tetrafluoriddá) alakítják át, mielőtt felhasználják a fűtőanyaggyártáshoz” – áll a NAÜ közleményében.

A tagállamok számára készített egyik jelentésében a bécsi székhelyű szervezet többszakaszosnak nevezte a műveletet, jelezve, hogy időbe telik, amíg a dúsított uránfémet legyártják.

A jelentés várhatóan növeli majd a feszültségeket a tárgyalásokon, amelyeken az atomalkut aláíró többi ország is részt vesz.

A tárgyalásokat június 20-án elnapolták, és azóta nem állapodtak meg a folytatás időpontjáról. Nyugati országok korábban figyelmeztették a teheráni vezetést, hogy az uránfém előállításával megsértené a 2015-ben aláírt nukleáris egyezmény rendelkezéseit, mivel az atombomba magjának elkészítésére is használható. A szerződés kifejezetten tiltja az uránfém előállításával kapcsolatos kutatást.

Rafael Mariano Grossi főigazgató februárban tájékoztatta a szervezet tagországait azon fejleményről, hogy fém urániumot állítottak elő a teheráni kutató atomreaktor számára. Február 8-án az ügynökség mintegy 3,6 gramm uránfém meglétéről bizonyosodott meg Iszfahán egyik atomenergiával foglalkozó üzemében” – áll a Bécsben kiadott közleményben.

Irán előzetesen még januárban bejelentette a lépést, mondván, hogy kutatást tervez uránfémmel, aminek célja egy jobb minőségű nukleáris fűtőanyag előállítása.

Az atomalkuban részes Nagy-Britannia, Franciaország és Németország külügyminiszterei akkor közös nyilatkozatban fejezték ki aggályaikat.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑