Cadmus fordítás Cadmus

Irán és Oroszország bővíti energetikai együttműködését

2023. 03. 24.

Irán arra törekszik, hogy bővítse partnerségét Oroszországgal az energiaágazatban, beleértve az atomenergiát és a megújuló energiaforrásokat érintő projekteket, mivel a két ország a nyugati szankciók ellensúlyozására fokozza a gazdasági kapcsolatokat – mondta Ehsan Khandouzi iráni gazdasági miniszter kedden – írja cikkében az oroszhírek.hu.

Az együttműködés kilátása az új és a megújuló energiaforrások, valamint az egyéb energiatípusok, köztük a békés célú atomenergia területén minden bizonnyal nagy érdeklődést és motivációt vált ki az Oroszországgal való gazdasági kapcsolatok bővítésére” – mondta Khandouzi a Ria Novosztyinak.

Oroszország egy második reaktort épít az iráni Bushehr atomerőműben, amely jelenleg a két nemzet legnagyobb közös projektje. Az erőmű első reaktorblokkja orosz segítséggel készült el, és 2011-ben csatlakozott az iráni nemzeti elektronikai hálózathoz. Egy harmadik reaktor építésére vonatkozó szerződést is aláírtak.

Oroszország 2007-ben megkezdte a nukleáris fűtőanyag szállítását Bushehr számára, és mind Washington, mind Moszkva szerint ez a lépés megszüntette annak szükségességét, hogy Iránnak saját urándúsítási programmal kelljen rendelkeznie.

Oroszország és Irán gyorsan bővíti energetikai és kereskedelmi kapcsolatait a mindkét országot sújtó nyugati szankciók közepette.

 

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑