Cadmus fordítás Cadmus

Irán felmondaná a nukleáris paktumot

2017. 08. 15.

Irán feltehetően nagyon gyorsan felmondja a nagyhatalmakkal az atomprogramjáról megkötött szerződést, ha az Egyesült Államok folytatja “a szankciók és a kényszerítés” politikáját – fenyegetőzött kedden Haszan Róháni iráni elnök.

“A szankciókkal és a kényszerítéssel való elhibázott próbálkozások vezették az előző (amerikai) kormányzatokat a tárgyalóasztalhoz” – jelentette ki a parlamentben Róháni elnök, akinek beszédét az iráni televízió közvetítette. “Ha azonban vissza akarnak térni ezekhez a módszerekhez, nagyon rövid idő – nem hetek vagy hónapok, hanem napok – alatt jóval keményebb módszerekkel visszatérünk a megállapodást megelőző helyzethez” – tette hozzá.

Az iráni elnök újólag kijelentette, hogy amerikai kollégája, Donald Trump bebizonyította a világnak: “nem jó partner”.

“Az elmúlt hónapokban a világ a szemtanúja volt annak, hogy az Egyesült Államok azon túl, hogy folyamatosan megszegte az atomszerződéssel kapcsolatos ígéreteit, több alkalommal figyelmen kívül hagyta a nemzetközi szerződéseket, és bebizonyította a szövetségeseinek, hogy nem jó partner” – így Haszan Róháni.

A 2015-ben Teherán, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia) és Németország között megkötött atomszerződésben Irán vállalta, hogy a nemzetközi szankciók fokozatos eltörlése fejében polgári célokra korlátozza atomprogramját.

Július közepén az amerikai kormányzat újabb jogi és pénzügyi büntetőintézkedésekkel sújtott olyan iráni magán- és jogi személyeket, akik, illetve amelyek kapcsolatban állnak az ENSZ BT egyik határozata által tiltott ballisztikusrakéta-kísérletekkel és a Forradalmi Gárda iráni elitalakulattal.

Az Egyesült Államok kongresszusa július végén újabb szankciókról szóló törvényt fogadott el Irán ellen, amelyet ballisztikusrakéta-programja fejlesztésével, az emberi jogok megsértésével és a Washington által terrorszervezetként nyilvántartott csoportok – közöttük a libanoni Hezbollah – támogatásával vádol.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑