Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Irán hozzáférést biztosított Ukrajnának a feketedobozokhoz

2020. 01. 11.

Ukrajna hozzáférést kapott az Iránban lezuhant ukrán utasszállító feketedobozaihoz és a teheráni reptér földi irányító központjában dolgozó diszpécserek hangfelvételeihez – jelentette be Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter pénteki kijevi sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető megjegyezte, hogy Teheránba mintegy ötven ukrán szakértő utazott ki.

„Technikai eszközökkel próbálják rekonstruálni a repülőgépet, hogy megértsük, mi történt vele. Teljes mértékben együttműködést kapunk az iráni féltől. Irán segít nekünk, hozzáférünk mind a repülőgép maradványaihoz, mind a becsapódás helyszínéhez, amelynek biztonságát a rendőrség garantálja, noha kezdetben helyi lakosok is bejutottak oda, ami nehezítette a vizsgálatot” – fejtette ki.

Elmondta, Irántól hozzáférést kaptak a gép feketedobozaihoz, illetve a teheráni repülőtér diszpécserei és a pilóták közötti beszélgetés felvételeihez. „Egyelőre mindezeket az információkat elemezzük, nem zárunk ki egyetlen verziót sem (a katasztrófa okát illetően)” – tette hozzá Prisztajko. Leszögezte: kártérítést fognak követelni, ha bebizonyosodik, hogy rakétatalálat érte a gépet.

Prisztajko szavai szerint a Teheránban lévő ukrán csapat nem erősítette meg a gép maradványait a helyszínről elszállító iráni buldózerről készült és nyilvánosságra került fotó hitelességét.

Korábban ukrán sajtóhírek szerint Julian Röpcke, a Bild című német lap szerkesztője a Twitter közösségi portálon közölt egy fotót egy buldózerről, amely állítólag részt vesz a katasztrófa helyszínének takarításában.

Eközben a Telegram üzenetküldő portálon Volodimir Zelenszkij elnök csapatának oldalán új bejegyzés jelent meg, miszerint nem lesznek elhamarkodott bejelentések a katasztrófa okairól. A közlemény megismétli Zelenszkij pénteki üzenetének szavait, amely szerint nincs kizárva, hogy rakétatalálat okozta a katasztrófát, de egyelőre megerősítve sem. „A témával kapcsolatos spekulációk semmiképpen sem hoznak közelebb minket az igazsághoz” – írták.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata szerda reggel, nem sokkal felszállás után zuhant le, de azt követően, hogy már elérte a 2400 méteres repülési magasságot. A Boeing 737-800-as típusú gép fedélzetén mindenki életét vesztette, 167 utas és a 9 fős ukrán személyzet, összesen hét ország, köztük Kanada, Svédország, Németország és Nagy-Britannia állampolgárai.

Irán szerint hajtóműhiba okozhatta a balesetet. Több nyugati ország szerint azonban rakétatalálat érhette a gépet.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑