Cadmus fordítás Cadmus

Irán javítaná kapcsolatait az Arab-öböl országaival

2017. 02. 16.

Az amerikai elnök és az izraeli miniszterelnök washingtoni tárgyalásán Iránnak is kiemelt szerep jutott, ami mutatja a perzsa állam növekvő befolyását a Közel-Keleten. Donald Trump kijelentette: soha nem hagyja, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Benjamin Netanjahu pedig Teheránt a térségben a terrorizmus támogatójának nevezte.

Az iráni elnök eközben az Arab-öböl két országát kereste fel. Hasszán Rohanit Kuvaitban Al-Ahmad Al-Szabah sejk fogadta szerdán. Kuvait korábban visszavonta teheráni nagykövetét, miután tüntetők felgyújtották külképviseletét az iráni fővárosban.

Az iráni vezető szándéka, hogy enyhítse a feszültséget a síita Irán és a szunnita Szaúd-Arábia, illetve szövetségesei között. A problémák két fő konfliktusgóc, a szíriai háború, illetve a jemeni harcok köré épülnek.

Hasszan Rohani kuvaiti villámlátogatása után tovább utazott Ománba, ahol az uralkodó, Kábusz szultán fogadta. Az iráni elnök kifejtette, “országa politikáját mindig a jószomszédi viszony igénye vezérelte. A síiták és a szunniták évszázadok óta képesek békésen egymás mellett élni.”

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑