Cadmus fordítás Cadmus

Irán jelentős mértékben fokozta készletét dúsított uránból

2022. 05. 31.

Irán jelentős mértékben, a 2015-ös atomalkuban engedélyezetthez képest több mint tizennyolcszorosára fokozta készletét dúsított uránból – közölte hétfőn a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a második negyedéves jelentésében.

A bécsi székhelyű szervezet becslései szerint az iszlám köztársaság május közepére 3809,3 kilogramm dúsított uránt állított elő. Az iráni atomprogram korlátozását szolgáló többhatalmi megállapodás, amelyből az Egyesült Államok 2018-ban egyoldalúan kilépett, 202,8 kilogrammos felső határról rendelkezett.

A dokumentum szerint Irán az utóbbi negyedévben 9,9 kilogrammal, 43,1 kilogrammra növelte a 60 százalékos dúsítottságú uránból a készletét.

A NAÜ szerint ez jóval meghaladja “a jelentős mennyiséget”, amely – a szervezet szóhasználatában – “megközelíthetően elegendő nukleáris anyagot jelent, amellyel nem zárható ki nukleáris robbanóeszköz, vagy elméletileg, további dúsítással, atombomba előállítása. A Reuters brit hírügynökség szerint a “jelentős mennyiség” mintegy 42 kilogrammnyi, 60 százalékos dúsítottságú uránt jelent.

Atombomba előállításához 90 százalékosra dúsított uránra van szükség. Az atomalku 3,67 százalékban szabja meg az engedélyezett urándúsítási szintet.

A NAÜ mindemellett egy másik jelentésében ismételten szóvá tette, hogy Irán továbbra is adós maradt három nukleáris létesítményében észlelt uránrészecskék eredetét illetően.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑