Cadmus fordítás Cadmus

Irán jemeni nagykövete ellen is szankciót vezetett be az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok kedden szankciót rendelt el Irán jemeni nagykövete ellen. Hasan Irlu még csupán néhány hete tölti be ezt a pozíciót, azonban az amerikai vezetés máris ún. ,,fekete listára,, tette. Az amerikaiak szerint ugyanis az iráni nagykövet  az Iráni Forradalmi Gárda képviselője Sanaa-ban.

Az Egyesült Államok és más nyugati országok nem ismerik el az iráni diplomatát nagykövetnek, ahogyan a Sanaa-ban lévő jemeni kormányt sem ismerik el. Az amerikaiak ugyanis az általuk támogatott ,,jemeni,, bábkormányt ismerik el, mely annyira jemeni, hogy a székhelye Szaúd-Arábiában van.

A nagykövetet kívül az amerikaiak szankciókat rendeltek el az iráni Al-Mustafa Egyetem ellen is, mert szerintük az Iráni Forradalmi Gárda az egyetemet használja fel toborzás céljából. Ha ez így is van akkor csupán azt teszik mint az amerikai ,,civil szervezetek,, és a nemzetközi amerikai oktatási intézmények, melyek a CIA számára toboroznak.

A Hasan Irlu elleni szankciókat Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy Twitter üzenetben jelentette be, melyben azt is kijelentette, hogy küzdenek az Iráni Forradalmi Gárda külföldi jelenléte ellen. Pompeo szerint ugyanis az iráni nagykövet azért érkezett Jemenbe, hogy támogassa a jemeni hadsereg és az Ansarullah ellenállási mozgalom felfegyverzését és kiképzését.

Az amerikai vádak szerint Hasan Irlu korábban Libanonban részt vett, és segített a Hezbollah hazafias szervezet kiképzésében is, mely komoly sikereket ért el a nyugati államok által támogatott terrorista szervezetek elleni harcokban Szíriában.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Arab News)

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑