Cadmus fordítás Cadmus

Irán kijátszotta a nyugatot: Szíriai partoknál között ki az olajszállító tankerhajó

2019. 09. 07.

Szíria partjai mentén tartózkodik az Adrian Darya-1, korábban Grace-1 nevű iráni tartályhajó – jelentette az AP hírügynökség szombaton, műholdfelvételekre hivatkozva.

Az amerikai Maxar Technologies nevű cég felvételei szerint a hajó 2 tengeri mérföldre (3,7 kilométerre) van Szíria partjaitól.

Közben szombaton John Bolton, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója Twitter-bejegyzésében megerősítette az értesülést. és leszögezte: nem oldják fel az Irán elleni szankciókat.

A tankert a brit haditengerészet július elején vette őrizetbe Gibraltárnál, mert London szerint a hajó Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve az Európai Unió által a Szíria ellen bevezetett szankciókat. A tartályhajó végül augusztus 18-án kapott engedélyt a távozásra – noha időközben Washington kérte a hajó átadását – , miután Teherán szavatolta, hogy a tanker által szállított 2,1 millió hordó nyersolajat nem Szíriába viszik.

Az iráni állami média nem adott hírt a tankerről.

Augusztus végén az iráni kormány bejelentette, hogy a mintegy 130 millió dollár (38,6 milliárd forint) értékű rakományt eladták, ám az olajszállítmány vásárlóját nem nevezte meg.

MTI nyomán

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑