Cadmus fordítás Cadmus

Irán kritizálta az az ENSZ emberi jogi főbiztosa

2021. 07. 24.

Az iráni hatóságok jobban tennék, ha megkezdenék az Irán délnyugati részében pusztító krónikus vízhiány megoldását, ahelyett, hogy erőszakosan elnyomják a tüntetéseket – hangsúlyozta pénteken Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

A kormánynak a krónikus vízhiánynak a kuzisztáni lakosok életére, egészségére gyakorolt hatására kellene összpontosítania – írta közleményében Michelle Bachelet a héten tartott tüntetések után, amelyeket erőszakkal elnyomtak és áldozatok is voltak.

Az emberi jogi főbiztos a “katasztrofális helyzettel” szembeni hanyagsággal vádolta meg a kormányt.

“Ha az emberekre lőnek, az nem állítja meg őket, és csak fokozza a haragot és a reménytelenséget” – hangsúlyozta Michelle Bachelet, hozzátéve, hogy a sebesültek nem voltak hajlandók kórházba menni attól tartva, hogy letartóztatják őket.

Bachelet felszólította az iráni kormányt: vegye komolyan a kuzisztáni problémákat, és hosszú távon a lakossággal konzultálva javítson a helyzeten.

Kuzisztán tartományban, ahol a legnagyobb iráni kőolajlelőhelyek találhatók, március óta tart az aszály, ami tüntetéseket váltott ki több városban.

Médiaértesülések és iráni vezetők szerint legalább hárman meghaltak, közöttük egy rendőr és egy tüntető.
A főbiztos szerint négy tüntető és egy rendőr halt meg, de hozzátette, hogy meg nem erősített értesülések szerint magasabb a halálos áldozatok száma.

Csütörtökön Haszan Róháni leköszönő elnök kijelentette, hogy Kuzisztán lakóinak joguk van kifejezni a véleményüket, és akár az utcára vonulni a szabályok betartásával.

Pénteken Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője felszólította a tüntetőket, hogy ne játszanak az ország ellenségeinek a kezére.

A tartományban jelentős arab kisebbség él. A helyi lakosság gyakran panaszkodik arra, hogy a hatóságok magára hagyják problémáikkal.

A 2019-ben a kormány által erőszakosan elnyomott tüntetések egyik fő helyszíne Kuzisztán volt.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑