Cadmus fordítás Cadmus

Irán kritizálta az az ENSZ emberi jogi főbiztosa

Az iráni hatóságok jobban tennék, ha megkezdenék az Irán délnyugati részében pusztító krónikus vízhiány megoldását, ahelyett, hogy erőszakosan elnyomják a tüntetéseket – hangsúlyozta pénteken Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

A kormánynak a krónikus vízhiánynak a kuzisztáni lakosok életére, egészségére gyakorolt hatására kellene összpontosítania – írta közleményében Michelle Bachelet a héten tartott tüntetések után, amelyeket erőszakkal elnyomtak és áldozatok is voltak.

Az emberi jogi főbiztos a “katasztrofális helyzettel” szembeni hanyagsággal vádolta meg a kormányt.

“Ha az emberekre lőnek, az nem állítja meg őket, és csak fokozza a haragot és a reménytelenséget” – hangsúlyozta Michelle Bachelet, hozzátéve, hogy a sebesültek nem voltak hajlandók kórházba menni attól tartva, hogy letartóztatják őket.

Bachelet felszólította az iráni kormányt: vegye komolyan a kuzisztáni problémákat, és hosszú távon a lakossággal konzultálva javítson a helyzeten.

Kuzisztán tartományban, ahol a legnagyobb iráni kőolajlelőhelyek találhatók, március óta tart az aszály, ami tüntetéseket váltott ki több városban.

Médiaértesülések és iráni vezetők szerint legalább hárman meghaltak, közöttük egy rendőr és egy tüntető.
A főbiztos szerint négy tüntető és egy rendőr halt meg, de hozzátette, hogy meg nem erősített értesülések szerint magasabb a halálos áldozatok száma.

Csütörtökön Haszan Róháni leköszönő elnök kijelentette, hogy Kuzisztán lakóinak joguk van kifejezni a véleményüket, és akár az utcára vonulni a szabályok betartásával.

Pénteken Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője felszólította a tüntetőket, hogy ne játszanak az ország ellenségeinek a kezére.

A tartományban jelentős arab kisebbség él. A helyi lakosság gyakran panaszkodik arra, hogy a hatóságok magára hagyják problémáikkal.

A 2019-ben a kormány által erőszakosan elnyomott tüntetések egyik fő helyszíne Kuzisztán volt.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑