Cadmus fordítás Cadmus

Irán még nem döntött az atomlétesítményei ellenőrzéséről szóló ideiglenes egyezmény meghosszabbításáról

2021. 06. 28.

Irán egyelőre nem döntött az atomlétesítményeinek ellenőrzéséről szóló egyezmény meghosszabbításáról – tudatta a síita állam külügyminisztériumának szóvivője hétfőn.

“Nem született döntés, sem negatív, sem pozitív” – jelentette ki Szaid Hatibzadeh újságírók előtt.

Kiemelte: az országban nemrég tartott elnökválasztás eredménye nem befolyásolja az iráni atomalku felélesztését célzó bécsi tárgyalásokat, mert a végső szót mindenképpen Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah mondja ki.

“Így tulajdonképpen nem lényeges, mely vezetés alatt születik meg az egyezmény” – tette hozzá.

Rafael Grossi, A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója a múlt héten közölte, hogy Irán egyelőre nem válaszolt az ügynökség kérdésére az egyezmény meghosszabbításáról.

Teherán februárban korlátozni kezdte az együttműködést a NAÜ ellenőreivel: jelezte, hogy többé nem tartja magát a 2015-ös hathatalmi nukleáris megállapodás úgynevezett kiegészítő jegyzőkönyvéhez, amely lehetővé teszi, hogy az ellenőrök – akár váratlanul is – bármilyen iráni létesítményt vizsgálhassanak, amelyet szükségesnek tartanak megnézni. Nem továbbítják továbbá azóta a nukleáris létesítményekben működő kamerák felvételeit sem a NAÜ-nek.

A felvételekkel kapcsolatban Hatibzadeh hétfőn azt mondta, egyelőre nem döntöttek arról, megsemmisítik-e őket. Elemzők rámutatnak arra, hogy megsemmisítésük kiélezheti a feszültséget Irán és az atomalkuban érdekelt felek között, s megnehezítheti a síita államra kirótt szankciók feloldását célzó tárgyalásokat is.

Iránban június 18-án tartottak elnökválasztást, amelyen a keményvonalas Ebrahim Raiszi győzött. Jóllehet Raiszi többször ütött meg ellenséges hangot a Nyugattal szemben, úgy tudni, fontosnak tartja a visszatérést az atomalkuhoz a szankciók feloldása érdekében.

Bécsben április elején tárgyalások kezdődtek arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is visszatérjen a 2015-ös, hathatalmi megállapodáshoz, amelynek értelmében Irán ígéretet tett arra, hogy korlátozza az atomprogramját az ellene elrendelt nemzetközi szankciók fokozatos csökkentése, illetve feloldása fejében.

Az atomalkut 2018-ban az akkori amerikai elnök, Donald Trump egyoldalúan felmondta, azzal vádolva Iránt, hogy nem tartotta magát a megállapodásban foglalt kötelezettségeihez, egyúttal visszaállította a megállapodás értelmében eltörölt szankciókat Irán ellen. Teherán válaszul korlátozta az atomalkuból fakadó egyes kötelezettségei teljesítését.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑