Cadmus fordítás Cadmus

Irán megtiltotta a kiutazást 15 érintettnek a külügyminiszteri interjú kiszivárogtatása ügyében

Irán megtiltotta az ország elhagyását 15 embernek, mert állítólag belekeveredtek a napokban nemzetközi figyelem központjába került külügyminisztériumi hangfelvétel kiszivárogtatásába – adta hírül csütörtökön az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség.

A felvételen Mohammed Dzsavád Zaríf külügyminiszter és Szaíd Lejlaz közgazdász beszélget hét órán át interjúszerűen, és Zaríf arról panaszkodik, hogy az iráni Forradalmi Gárda túlzottan befolyásolja az iráni diplomáciai munkát, annyira, hogy neki – Zarífnak – semmi ráhatása sincs Teherán külpolitikájára.

A felvételt az Iran International nevű, londoni székhelyű hírcsatorna hozta nyilvánosságra vásárnap. Kedden Haszan Róháni iráni elnök vizsgálatot rendelt el az ügyben, csütörtökön pedig leváltotta annak az állami intézetnek – a Stratégiai Tanulmányok Központjának – a vezetőjét, amely felelős volt az interjúért.

Az elnöki hivatal közlése szerint a központ elnöke, Hesszameddin Asena “lemondott”. Helyére Róháni Ali Rabieit nevezte ki, aki egyébként jelen volt a beszélgetésnél.

Az iráni hatóságok azt hangoztatják, hogy a beszélgetés felvétele nem a nyilvánosságnak készült, hanem a kormányzati munka dokumentálásának céljával.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑