Cadmus fordítás Cadmus

Irán négymilliárd dollárt követel Washingtontól atomtudósai meggyilkolásáért

2022. 06. 30.

Egy iráni bíróság elrendelte csütörtökön, hogy az amerikai kormánynak 4,3 millió dollárt kell fizetnie az utóbbi, mintegy tíz évben meggyilkolt iráni atomtudósok hozzátartozóinak büntetésként és kártérítésként – jelentette az iráni állami média.

Teherán mindig Izraelt vádolta atomtudósainak meggyilkolásával, de kártérítést most azért az Egyesült Államoktól követel, mert a bíróság indoklása szerint Washington „közvetve és közvetlenül támogatja a cionista rezsimet a célzott emberölések végrehajtásában. Izraelt, mint államot, a bíróság nem is nevezhette meg, ugyanis Teherán az 1979-es iszlám forradalom óta nem ismeri el.

Az AP amerikai és az AFP francia hírügynökség szerint a bírósági határozat a végrehajthatatlansága miatt csak jelképes – Iránban nincs elkobozható amerikai vagyon -, de jól érzékelteti, hogy mennyire feszült lett mára a helyzet a Nyugat és Irán között a perzsa atomprogram miatt. Az iráni atomprogramról szóló 2015-ös hathatalmi megállapodás újjáélesztéséről szóló tárgyalások megrekedtek, de közben Irán egyre gyengébb nemzetközi felügyelet alatt egyre közelebb kerül ahhoz, hogy fegyverminőségű uránt állítson elő dúsítással.

A kifejezetten az Egyesült Államokkal szembeni panaszok kivizsgálására létrehozott iráni bíróságon három meggyilkolt és egy megsebesített atomtudós családtagjai indítottak pert – jelentette az IRNA állami hírügynökség, de nem nevezte meg sem a szóban forgó tudósokat, sem a felpereseket. Legutóbb, 2020 novemberében a Mohszen Fahrizadeh atomfizikust szállító autókonvojt érte gyilkos támadás Teherán közelében.

A bíróság a per során tanúnak beidézett 37 volt amerikai tisztségviselőt, köztük Barack Obama és Donald Trump elnököket, Mike Pompeo külügyminisztert, Brian Hook iráni különmegbízottat és Ashton Carter védelmi minisztert.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑