Cadmus fordítás Cadmus

Irán nem engedte be a légterébe a bolgár kormányfő gépét

Irán nem engedte be légterébe a bolgár kormánygépet, amelyen a Bojko Boriszov miniszterelnök vezette küldöttség utazott Rijádba, Szaúd-Arábia fővárosába – közölte szerdán a bolgár külügyminiszter.

Ekaterina Zaharieva újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a repülőgépnek megvolt minden szükséges engedélye, hogy Iránon át Szaúd-Arábiába repüljön, de amikor beléptek az iráni légtérbe, az ottani hatóságok távozásra szólították fel őket.

Zaharieva, aki maga is a küldöttség tagja, elmondta, hogy a gépnek vissza kellett fordulnia Törökországba „az utolsó pillanatban tett iráni visszautasítás” miatt. A gép engedélyt kapott, hogy Irántól nyugatra, az iraki légtérben folytassa útját Rijádba.

A bolgár miniszter elmondta: Teherántól azt a magyarázatot kapták, hogy az ottani hatóságok azért tagadták meg a légtérbe való belépést, mert a gép kissé eltért a tervezett útvonaltól. A bolgár hatóságokat azonban nem elégítette ki ez a magyarázat, és a külügyminisztériumba kérették Irán szófiai ügyvivőjét.

Boriszov az első bolgár kormányfő, aki Szaúd-Arábiába látogatott. Bulgária januárban veszi át az Európai Unió soros elnöki tisztét.

A szunnita muzulmán Szaúd-Arábia és a síita Irán térségbeli ellenlábasok, szemben álló feleket támogatnak a közel-keleti térségben folyó háborúkban és politikai válságokban.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑