2016. 12. 06.

Irán nem hagyja, hogy Trump érvénytelenítse az atomegyezményt

Irán nem hagyja, hogy Donald Trump megválasztott amerikai elnök „széttépje” a nagyhatalmakkal tavaly nyáron kötött atomegyezményt – mondta Hassan Rohani iráni elnök kedden.

„Megválasztottak valakit az Egyesült Államokban” – kezdte az iráni vezető. „Hogy mik a tervei, az később kiderül. Igen, előfordulhat, hogy sok mindent megtenne. Lehet, hogy szeretné meggyengíteni az atomegyezményt. Lehet, hogy legszívesebben széttépné. Azt hiszitek, hogy hagyjuk ezt?” – kérdezte hallgatóságától a Teheráni Egyetemen előadást tartó Rohani.

Az elnök hangsúlyozta: az ilyen vágyak nincsenek hatással a nemzet akaratára.

Trump megválasztása óta az iráni vezetők mindent megtesznek az atomegyezmény sorsáért aggódók megnyugtatására. Kampánya során a republikánus politikus katasztrofálisnak nevezte a megállapodást, és megfogadta, hatalomra kerülése esetén újratárgyalja azt.

Irán a nagyhatalmakkal – az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával és Németországgal – kötött atomegyezmény hatására került vissza a nemzetközi vérkeringésbe, miután a nukleáris fejlesztések korlátozásáért cserébe eltörölték a vele szembeni gazdasági szankciók nagy részét. A nyugati országok korábban azzal vádolták Iránt, hogy békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik, amit Teherán következetesen tagadott.

Elemzők azt szűrik le Trump Iránnal kapcsolatos megjegyzéseiből, hogy a tisztségéből január végén távozó Barack Obama elnökhöz képest keményebb hangnemben tárgyalhat majd az iszlám köztársasággal. Az amerikai erőfitogtatás általában az iráni keményvonalasok szerepének erősödésével jár.

Orientalista.hu – MTI

, , , ,
Back to Top ↑