Cadmus fordítás Cadmus

Irán reméli, hogy változik a “romboló” amerikai politika

2020. 11. 08.

 Irán reméli, hogy Joe Biden elnökségével megváltozik a “romboló” amerikai politika – írta a Twitteren szombaton a perzsa ország első miniszterelnök-helyettese, Esák Dzsáhángiri, hozzátéve, hogy Donald Trump kormányzatának “kalandor és ellenséges” időszaka véget ért.

Irán kapcsolata az Egyesült Államokkal 2018-ban rosszabbra fordult, miután Trump egyoldalúan felmondta a Teheránnal 2016-ban kötött atomalkut és ismét szankciókat hozott Irán ellen. Biden ígéretet tett arra, hogy ha Irán teljesíti az alkuban foglaltakat – atomprogramját csakis békés célból folytatja -, akkor az Egyesült Államok újra csatlakozik a megállapodáshoz, amelynek további aláírói Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína és Németország.

Elemzők megjegyzik, hogy Irán keményvonalas politikusai nem örülnének, ha enyhülne a perzsa országra nehezedő amerikai nyomás, mert azzal pragmatikus riválisaiknak javulnának győzelmi esélyei a jövő júniusi elnökválasztáson, ugyanakkor mégis van esély arra, hogy enyhül Teherán és Washington ellenségeskedése.

“Irán sohasem fogja normalizálni kapcsolatait az Egyesült Államokkal, de vezetése +hősies rugalmasságot+ fog tanúsítani az iszlám köztársaság túlélése érdekében” – jósolja Szaid Laylaz teheráni elemző, aki szerint a perzsa ország súlyos gazdasági gondjai miatt kénytelen lesz engedni.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑