Cadmus fordítás Cadmus

Irán szankciókkal sújtott több amerikai tisztségviselőt, köztük a volt külügyminisztert is

2022. 07. 17.

Irán szankciókat jelentett be helyi idő szerint szombaton több amerikai tisztségviselő, köztük Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter ellen, amiért Teherán szerint támogatták a síita állam ellen harcoló Népi Mudzsahedek (Mudzsahedin Halk) nevű szervezetet.

Az iráni külügyminisztérium által közzétett listán rajta van a többi között Rudy Giuliani, Donald Trump volt amerikai elnök egyik tanácsadója és John Bolton korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó is.

A Khaleej Times című emírségekbeli hírportál megjegyezte, hogy Pompeo és Bolton a Népi Mudzsahedek több rendezvényén is részt vett korábban, és támogatásáról biztosította vezetőit.

Irán januárban 51, áprilisban pedig 24 amerikai állampolgár ellen vezetett be szankciókat.

A mostani bejelentés egybeesik Joe Biden amerikai elnök közel-keleti körútjával, amely során ellátogatott Izraelbe és Szaúd-Arábiába is.

Ennek kapcsán Naszer Kanaáni iráni külügyi szóvivő azt mondta, “Washington ismét az Irán elleni hangulatkeltés kudarcos politikájával igyekszik fesztülséget szítani a térségben”.

Az utóbbi években az Egyesült Államok számos iráni állampolgár – köztük Ali Hamenei ajatollah, az ország vallási és politikai vezetője – és vállalat ellen vezetett be szankciókat.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑