Irán szerint hatástalanok az űrkutatási szervei elleni szankciók

Irán szerdán visszautasította és hatástalannak nevezte a polgári űrhivatala és két állítólagosan a vitatott teheráni ballisztikusrakéta-programon dolgozó kutatóintézete ellen elrendelt amerikai szankciókat.

„Az amerikaiak szankciófüggővé váltak. Ezek a büntetőintézkedések teljességgel hatástalanok” – idézte a Tasznim félhivatalos iráni hírügynökség Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert.

A amerikai külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy szankciókkal sújtotta Irán űrkutatással foglalkozó állami szerveit, a 2003-ban alapított Iráni Űrhajózási Ügynökséget (ISA), az Iráni Űrhajózási Kutatóközpontot (ISRC) és az iráni kutatási, tudományos és technológiai minisztérium kebelében működő Asztronautikai Kutató Intézetet (ARI). A tárca közleménye – amelyet Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője írt alá – azt állítja, hogy az iráni űrprogram Teherán ballisztikusrakéta-programjának leplezésére szolgál.

„Irán augusztus 29-én végrehajtott kísérlete hordozórakéta felbocsátására jelzi a fenyegetés sürgető jellegét” – fogalmazott a kommünikében Mike Pompeo. Amerikai álláspont szerint mindhárom intézmény hozzájárul az iráni ballisztikusrakéta-program fejlesztéséhez.

A szankciók értelmében befagyasztják az intézmények egyesült államokbeli vagyonát és javait, tilos velük üzleti kapcsolatokat folytatni, és további büntető intézkedések várhatnak a nemzetközi tudományos közösségben mindenkire, aki együttműködik velük.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑