2019. 06. 25.

Irán szerint Trump elbarikádozta a diplomácia útját a szankciókkal

Donald Trump amerikai elnök tartósan elbarikádozta a diplomácia útját az újabb szankciókkal, amelyek célpontjainak egyike az iszlám köztársaság legfőbb vallási és politikai vezetője – írta Abbász Muszávi iráni külügyi szóvivő a Twitteren kedden.

Trump „kormánya jó úton halad afelé, hogy felszámolja az összes létező nemzetközi mechanizmust, amelynek célja a világ békéjének és biztonságának szavatolása” – tette hozzá a szóvivő.

Teherán és Washington között a teheráni túszdráma (1979-81) óta nincs közvetlen diplomáciai kapcsolat. Az Egyesült Államokat Svájc képviseli az iszlám köztársaságban.

Washington hétfőn bejelentette, hogy büntető intézkedésekkel sújtja többek között Ali Hameneit, az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjét, közvetlen munkatársait és a Forradalmi Gárda nyolc parancsnokát. A szankciók célja, hogy létfontosságú forrásoktól vágják el a szóban forgó személyeket.

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter közölte, hogy még a héten szankciós listára kerül Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter is. Zaríf, aki az Irán és a Nyugat közötti enyhülés kulcsfigurája volt az elmúlt években, mérsékeltnek számít az iráni politikai körökben. Mnuchin szerint Irán dollármilliárdoktól eshet el az intézkedések következtében.

Madzsíd Taht-Raváncsi iráni ENSZ-nagykövet a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) zárt ajtók mögötti rendkívüli ülését követően élesen bírálta az újabb amerikai szankciókat. Mint mondta, Washington gazdasági háborút és „gazdasági terrorizmust” folytat az iráni nép ellen, és nem törődik a nemzetközi joggal és renddel. A diplomata szerint a jelenlegi légkör nem kedvez az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásoknak.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑