Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Irán szerint Washington nehezíti a tárgyalásokat

2022. 03. 11.

Az Egyesült Államok döntésének hiánya miatt napról napra nehezebbek a bécsi tárgyalások.

Irán azzal vádolta meg csütörtökön az Egyesült Államokat, hogy nehezíti az atomprogramjával kapcsolatos többhatalmi megállapodás felélesztését, mert halogatja a döntést.

„Az Egyesült Államok döntésének hiánya miatt napról napra nehezebbek a bécsi tárgyalások” – írta a Twitteren Ali Samháni, az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkára.

„Az amerikai hozzáállás a legfőbb iráni követelésekhez, indokolatlan nyomásgyakorlással és illogikus javaslatokkal párosulva (…) arról tanúskodik, hogy az Egyesült Államok nem a mindkét felet kielégítő tartós megállapodásban érdekelt” – tette hozzá Samháni.

Irán több hónapja folytat tárgyalásokat Bécsben a nagyhatalmakkal a 2015-ben megkötött atomalku megmentéséről. A tárgyalások következtében az Egyesült Államok visszatérne a 2015-ben megkötött atomalkuhoz, Teherán pedig újból teljesítené az abban vállalt kötelezettségeit.

Az Irán és hat nagyhatalom – az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia és Franciaország) – valamint Németország által 2015-ben Bécsben aláírt egyezményben Teherán vállalta, hogy korlátozza atomtevékenységeit az ellene elrendelt nemzetközi szankciók fokozatos feloldásáért cserében. A Nyugat azzal vádolja Iránt, hogy atomfegyverre kíván szert tenni, ezt Teherán mindvégig cáfolta.

Az atomalku 2018-ban került zsákutcába, amikor Donald Trump akkori amerikai elnök egyoldalúan kiléptette országát a szerződésből, és ismét bevezette Irán ellen a korábban már feloldott szankciókat. Ezt követően Teherán fokozatosan felhagyott vállalt kötelezettségei teljesítésével az urándúsítás fokát, a tárolt dúsított urán mennyiségét és az engedélyezett urándúsítók típusát illetően.

A múlt héten, amikor már közel volt a megállapodás, az ukrajnai háború megindulása után Oroszország amerikai garanciákat kért, hogy az ellene meghozott szankciók nem vonatkoznak az Iránnal folytatott katonai és gazdasági együttműködésére.

Amerikaiak és európaiak közölték: attól tartanak, hogy az orosz követelések késleltetik a megállapodást. A bírálatokra válaszul az orosz tárgyalóküldöttség vezetője, Mihail Uljanov szerdán kijelentette:

„egyesek megpróbálnak minket felelőssé tenni a tárgyalások elhúzódásáért. De ezek a tárgyalások még egyáltalán nem értek utolsó szakaszukba, és még a szerződés végleges szövege sem készült el”.

Az Egyesült Államok egyébként közvetetten vesz részt a bécsi tárgyalásokon.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑