Cadmus fordítás Cadmus

Irán támogatja az ENSZ hozzájárulását a jemeni háború befejezéséhez

2021. 02. 09.

Irán támogatja az ENSZ “bárminemű hatékony szerepét”, amely a jemeni polgárháború végéhez vezethet – jelentette ki hétfőn Teheránban Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter Martin Griffiths-szel, az ENSZ jemeni különmegbízottjával közös találkozóján.

A minisztérium tájékoztatása szerint a tárcavezető ezzel kapcsolatban azonban hangsúlyozta, hogy a háború és a jemeniekkel szembeni gazdasági blokád miatt rendkívül nehezek a körülmények. A beszámoló szerint Zaríf annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a jemeni polgárháború egyetlen megoldása a politikai.

Az ENSZ közleménye szerint Griffiths vasárnap óta van Teheránban, ahol iráni tisztségviselőkkel találkozik a világszervezet azon erőfeszítéseinek a részeként, hogy előmozdítsa a jemeni polgárháború politikai megoldását.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán által támogatott húszi síita felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket 2015 óta támogat a Szaúd

Arábia által vezetett koalíció. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita fegyveresek térnyerésének következtében.

A jemeni polgárháborúban milliók váltak földönfutóvá, az ENSZ decemberi eleji becslése szerint több mint 233 ezer ember vesztette életét, és a világszervezet szerint a világ legnagyobb humanitárius tragédiája alakult ki az országban, ahol a körülbelül 28 milliós lakosság mintegy 80 százaléka szorul valamilyen segítségre alapvető szükségleteinek kielégítése érdekében.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑