Iránban az iszlám forradalom évfordulóját ünnepelték

Több ezer ember vett részt vasárnap Teheránban az 1979-es iszlám forradalom évfordulója alkalmából rendszeresen megrendezett felvonuláson. Radikális diákok ezen a napon foglalták el abban az évben az Egyesült Államok nagykövetségének épületét, és túszul ejtettek, majd 444 napig fogva tartottak 52 amerikai diplomatát.

Jelentőséget ad a mostani évfordulónak az, hogy Donald Trump amerikai elnök pénteken bejelentette: Washington hétfőtől újabb szankciókat vezet be Irán ellen, és a büntetőintézkedések mindaddig érvényben maradnak, amíg Irán fel nem hagy a terrorizmus támogatásával, szíriai katonai szerepvállalásával, és teljesen le nem állítja nukleáris és ballisztikusrakéta-programját.

A felvonuló tömeg a korábbi évekből ismert jelmondatokat – Le az Egyesült Államokkal!, Halál Izraelre! – kiabált. Az állami tévé tudósása szerint több vidéki városban is tartottak hasonló felvonulást.

Még idén májusban mondta fel az amerikai kormány egyoldalúan a 2015-ben az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország, Kína és Irán között megkötött nukleáris megállapodást. Trump elnök akkor azzal indokolta a döntést, hogy rossz megállapodás volt, nem ellenőrizhető, hogy Irán betartja-e azt. A megállapodás dollármilliárdokban mérhető szankciós enyhítéseket adott Teheránnak cserébe azért, hogy lezárja katonai célú nukleáris programját.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

,
Back to Top ↑