Cadmus fordítás Cadmus

Iránban kegyelmet kapott, illetve büntetéscsökkentésben részesült több mint 1800 fogvatartott

2021. 03. 29.

Iránban több mint 1800 fogvatartott – közöttük száz, állambiztonság elleni bűncselekmény miatt elítélt rab – kapott közkegyelmet vagy részesült hátralévő büntetése elengedésében egy hétfői síita ünnep alkalmából – jelentette be az iráni igazságszolgáltatás.

Rendkívül ritka, hogy állambiztonság elleni bűncselekmény miatt elítéltek részesülnek ekkora számban hasonló intézkedésben Iránban, ahol a hatóságok állítása szerint nem tartanak őrizetben “politikai foglyokat” – jegyezte meg a jelentést ismertető AFP francia hírügynökség.

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője “beleegyezett, hogy kegyelmet, illetve büntetéselengedést adjon 1849 elítéltnek” – olvasható az iráni igazságügyi hivatal honlapján.

Az intézkedést a “rejtőzködő imám” néven is ismert Mahdi (az iszlám Messiás), a tizenkettes síiták utolsó imámja születésnapja alkalmából hozták meg.

“A közkegyelemben részesülők listáján száz, állambiztonsággal kapcsolatos indítékok miatt elítélt is szerepel, közöttük olyanok, akik kapcsolatban álltak a 2019. novemberi eseményekkel” – írták, azonban részletekre nem tértek ki.

2019 novemberében a benzinár brutális emelésének bejelentésére tiltakozási hullám kezdődött több mint száz városban, amelyet a hatóságok vaskézzel nyomtak el. Jogvédők szerint a megtorlásban legalább 304 ember halt meg, míg a hatóságok azt közölték, hogy a “zavargásokban” 230 ember vesztette életét.

Az ENSZ szerint “tömeges letartóztatások” történtek, a pontos szám továbbra sem ismert, mint ahogyan az sem, hány embert tartanak fogva azóta is a tiltakozó megmozdulással kapcsolatosan.

Az igazságügyi hivatal vezetőjének javaslatára a legfőbb vezető minden évben többször gyakorol csoportos közkegyelmet vallási vagy nemzeti ünnepek alkalmával.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑