Cadmus fordítás Cadmus

Iránban kifognak végezni egy Moszad-ügynököt

2022. 05. 05.

A következő hetekben kivégzik Iránban azt a svéd-iráni kettős állampolgárságú férfit, akit amiatt ítéltek halálra, hogy az izraeli hírszerzés javára kémkedett – közölte szerdán az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség.

Az orvos végzettségű Ahmadreza Dzsalalit 2016-ban tartóztatták le kémkedés gyanújával. Az ISNA jelentése szerint Dzsalalit legkésőbb május 21-én kivégzik.

A Moszadnak kémkedő Dzsalali halálos ítéletét 2017 decemberében hagyták jóvá Iránban. A férfit azzal vádolták, hogy információkat adott át az izraeli hírszerzésnek, és ennek következtében gyilkoltak meg több vezető iráni atomtudóst.

A teheráni ügyészség szerint Dzsalali számos alkalommal találkozott a Moszad ügynökeivel, és bizalmas információkat adott át pénzért, illetve svédországi tartózkodásért cserébe.

Dzsalali ügyével kapcsolatban 2020 decemberében az került napvilágra, hogy a hatóságok akkor pár nappal elhalasztották a már kitűzött kivégzés időpontját. Ügyvédje szerint diplomáciai megbeszélések folyhattak a háttérben, tekintettel arra, hogy Dzsalali svéd állampolgársággal is rendelkezik.

Közben Stockholmban is eljárás folyik az iráni Hámed Núri ellen, akit azzal vádolnak, hogy részt vett az 1980-88 közötti iraki-iráni háború végnapjaiban elkövetett tömeggyilkosságokban.

Háborús bűntettek és az emberi jogok megsértése miatt akár életfogytiglani börtönre is ítélhetik őt a svédországi eljárásban. A svéd törvények lehetővé teszik, hogy a nemzetközi jogba ütköző, külföldön elkövetett cselekedetek miatt svéd bíróság elé állítsanak nemcsak svéd, hanem más állampolgárokat is.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑