Iránban meghaladta az alacsonyan dúsított uránkészlet mennyisége az atomalkuban rögzített határt

Iránban meghaladta az alacsonyan dúsított uránkészlet mennyisége a 2015-ös atomalkuban kiszabott 300 kilogrammos felső határt, annak ellenére, hogy a szerződés európai aláírói a vállaltak megtartására figyelmeztették Teheránt – közölte hétfőn két forrás is.

A Reuters hírügynökség által idézett egyik forrás azt mondta, a korábban közölteknek megfelelően az iráni alacsonyan dúsított uránkészlet meghaladta a 300 kilogrammos mennyiséget.

A Fars félhivatalos iráni hírügynökség pedig egy forrást idézve azt írta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) az iráni készletet hétfőn mérte fel. A NAÜ egyelőre nem kommentálta az értesülést.

Pénteken Bécsben az atomalku megmentéséről folytattak megbeszélését Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Kína, Oroszország és Irán vezető tisztségviselői. A fórumon Irán azt közölte, hogy az európai országok nagyon kevés kereskedelmi támogatást ajánlottak számára, hogy elálljon az általa előre beharangozott, a készletek meghaladásáról szóló tervétől.

Teherán lépése válasz arra, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly egyoldalúan felmondta az atomalkut és újra büntetőintézkedéseket vezetett be Irán ellen.

Iráni tisztviselők az elmúlt napokban már jelezték, hogy az ország meg fogja haladni az iráni atomprogram korlátozásáról elfogadott többhatalmi megállapodásban a dúsított uránkészletre szabott mennyiségi korlátot, miután a szerződés megmaradt aláírói nem képesek teljesíteni Teherán követeléseit, hogy védjék meg az Egyesült Államok büntetőintézkedéseitől.

A mintegy négy éve megkötött többhatalmi megállapodás feloldotta az Irán elleni nemzetközi szankciók többségét, amiért Teherán cserébe korlátozásokat fogadott el atomprogramjának végrehajtásában. Idén májusban Washington tovább növelte a nyomást Iránra azzal, hogy minden ország számára elrendelte, állítsák le Iránból származó olajimportjukat, a feszültség azóta is növekedett a Perzsa(Arab)-öböl térségében.

Az Egyesült Államok, miután Irán lelőtt egy pilóta nélküli amerikai repülőgépet, csapaterősítést küldött a Közel-Keletre, továbbá harci gépeket vezényelt a térségbe, amelyek a múlt hónapban percekre voltak attól, hogy légicsapást mérjenek Iránra.

Mohammad Dzsavad Zaríf iráni külügyminiszter hétfőn az iráni állami televízió élő adásában bejelentette, országa sohasem fog engedni az Egyesült Államok nyomásának.

„Amennyiben Washington tárgyalni akar, tiszteletet kell mutatnia. Irán mindig is ellenállt a nyomásgyakorlásnak, és tisztelettel válaszolt, ha tiszteletben tartották” – fogalmazott Zaríf.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑