Cadmus fordítás Cadmus

Iránban összehívták a kabinet vészhelyzeti ülését az elnök helikopterének balesetét követően

2024. 05. 20.

Mohamad Mokhber első alelnök vezetésével Iránban vasárnap este összehívták a kabinet vészhelyzeti ülését az Ebrahim Raiszi elnököt és Hoszein Amirabdollahián külügyminisztert szállító helikopter balesetét követően – jelentette az IRNA helyi hírügynökség.

A tájékoztatás szerint Mokhber, aki az iráni törvények alapján Raiszi esetleges halála esetén átveszi a kormányzati teendőket, újabb intézkedéseket rendelt el az államfő felkutatására.

A sötétség beálltával a mentőcsapatok gyalog, viszontagságos időjárási körülmények és nehéz terepviszonyok között folytatták a keresést. A mentőalakulatok száma időközben 65-re emelkedett.

A kutatásban a fegyveres erők tagjai is részt vesznek. A Tasznim iráni hírügynökség szerint a baleset helyszínét sikerült meghatározni.
Az iráni kormány a szomszédos Törökország segítségét kérte a mentőakcióhoz, amelyhez különösen éjjellátó készülékekkel felszerelt helikoptereket igényeltek.

Az este folyamán hegyimentő alakulatok is megérkeztek a Teherántól több mint 600 kilométerre az azeri Nahicseván exklávé határához közeli Zsolfa városának térségébe, ahol a baleset helyszínét feltételezik.

Értesülések szerint kilencen voltak a helikopteren.

Az utasok sorsáról egyelőre nincsenek információk, bár Mohszen Manzúri kormányzati ügyekért felelős alelnök az állami televíziónak adott interjújában részletek feltárása nélkül azt állította, hogy sikerült többször is kapcsolatba lépniük a helikopter legénységével.

Az IRNA úgy tudja, egy amerikai gyártmányú Bell 212 típusú helikopterről van szó. Ebrahim Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. A szerencsétlenség feltehetőleg a rossz időjárási körülmények miatt történt a visszaúton.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑