Cadmus fordítás Cadmus

Iránban tárgyalt a katari külügyminiszter az emír amerikai látogatása előtt

2022. 01. 28.

Teheránban tárgyalt csütörtökön Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni katari külügyminiszter iráni hivatali partnerével, Hoszein Amirabdollahiánnal mindössze napokkal a katari emír amerikai útja előtt – közölte az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió a honlapján, megállapítva, hogy Doha közvetítőként járhat el Washington és Teherán között.

Az iráni diplomáciai tárca által közzétett, külügyminiszteri találkozóról készült kivonat szerint a felek főként az afganisztáni és a jemeni konfliktusokat vitatták meg, ugyanakkor a teheráni dokumentum nem tesz említést arról, hogy szóba került volna az iráni vezetés 2015-ben nagyhatalmakkal kötött atomalkuja.

Mindazonáltal az al-Dzsazíra felhívta a figyelmet, hogy a teheráni látogatást megelőző és követő események arra utalhatnak, hogy Katar egyfajta üzenetközvetítőként szolgálhat iráni és amerikai tisztségviselők között.

A katari külügyminiszter nem sokkal az iráni fővárosba látogatása előtt ugyanis telefonon is egyeztett Amirabdollahiánnal – a hivatalos és bővebben nem kifejtett közlemények szerint – bilaterális kapcsolatokról és regionális kérdésekről. Az azt megelőző napon pedig a katari tárcavezető Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel is beszélt telefonon.

Tamím bin Hamad Ál Száni katari emírt január 31-én fogadja Joe Biden amerikai elnök Washingtonban.
Katar már régóta igyekszik közvetíteni Teherán és Washington között az úgynevezett atomalku visszaállítása és a regionális feszültségek leépítése reményében.

Amirabdollahián csütörtökön a találkozót követően mikroblogján arról írt, hogy a történelmi tapasztalat azt mutatja, amerikai politikusokban nem szabad megbízni, ezért csakis a tetteik alapján szabad megítélni őket. “A szankciók feloldása ügyében Irán érdekeinek teljes körűen teljesülniük kell és valami kézzelfoghatónak kell történnie” – fogalmazott Twitter-bejegyzésében a perzsa diplomácia irányítója.

Bécsben november óta folytatódnak a közvetlen tárgyalások az iráni atomprogramról, a 2015-ben kötött megállapodás megmentéséről Teherán és a még részes hatalmak (Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Oroszország és Kína) között. A teheráni vezetés – a Sarg című iráni napilap honlapjának szerdai vezércikke szerint – “zöld jelzést adott a közvetlen tárgyalásokra” az Egyesült Államokkal is. Irán mindeddig kizárta a közvetlen tárgyalásokat, most azonban, a napilap tudomása szerint, változtatott ezen az irányvonalán.

Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hámenei nemrég kijelentette, hogy “nem szabad meghátrálásként értékelni, ha bizonyos időkben tárgyalást folytat az ember az ellenséggel”. Hasonló nyilatkozatok hangzottak el az államfői hivatalból is. “Amennyiben az amerikaiak feloldják a szankciókat, elképzelhető válna a közvetlen kapcsolat is” – hangoztatta Ebrahim Raiszi iráni elnök.

Az amerikai külügyminisztérium e hét elején megerősítette, hogy fontolóra veszi a közvetlen tárgyalásokat Teheránnal.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑