Cadmus fordítás Cadmus

Iráni atomprogram: közelebb van a megállapodás, mint valaha

2022. 03. 24.

Közelebb van, mint valaha a megállapodás az iráni atomprogramról 2015-ben kötött többhatalmi atomalku felélesztéséről – jelentette ki szerdán Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter.

“Ha az Egyesült Államok gyakorlatiasan jár el, akkor készen állunk az atomalku vegyes bizottságában részt vevő országok külügyminisztereinek találkozójára Bécsben a megállapodás véglegesítésére” – mondta Amirabdollahián Damaszkuszban tartott sajtókonferenciáján, oldalán szíriai hivatali partnerével, Fejszál Mekdaddal.

“Úgy véljük, ma közelebb állunk a megállapodáshoz, mint valaha” – fogalmazott az iráni diplomácia vezetője.

“Átadtuk az Egyesült Államoknak legfrissebb javaslatainkat az Európai Unió koordinátorán keresztül a megállapodás véglegesítéséhez” – közölte Amirabdollahián. Hozzátette: emlékeztették az amerikaiakat, hogy Teherán nem fog számára elfogadhatatlan engedményeket tenni.

Tizenegy hónapnyi közvetett tárgyalást követően Irán és az Egyesült Államok is azt állítja, hogy a labda a másik térfelén pattog ami az egyezmény felélesztését illeti. Irán 2015-ben egyezett meg – uniós közvetítéssel – az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját, cserében az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért. Az átfogó egyezménnyel a nemzetközi közösség azt kívánta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon. Donald Trump korábbi amerikai elnök többször is élesen tiltakozott a megállapodás ellen, és 2018 májusában egyoldalún kiléptette országát a többhatalmi atomalkuból, mondván, nem képes meggátolni, hogy Teherán atomfegyvereket fejlesszen ki. Egyúttal elrendelte az Irán elleni amerikai szankciók visszaállítását is – magyarázza az MTI.

Az amerikai külügyminisztérium kedden közölte, hogy egyáltalán nem biztos, hogy sikerül, és nem áll küszöbön az áttörés a megállapodásról. Mindazonáltal megfigyelők szerint a felek közel kerültek az egyezséghez, legalább is ez volt a helyzet, mielőtt Oroszország garanciát követelt az Egyesült Államoktól, hogy az ukrajnai invázió miatt elrendelt nyugati szankciók nem fogják gátolni kereskedelmét Iránnal.

Amirabdollahián egyébként a teheráni vezetés nevében üdvözölte Szíria és egyes arab országok feléledő párbeszédét. Bashar Al-Assad szíriai elnök a múlt héten az Egyesült Arab Emírségekbe látogatott. Ez volt a szíriai államfő első látogatása a  szíriai háború 2011-es kitörése óta egy másik arab országban.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑