Cadmus fordítás Cadmus

Iráni biztosítótársaságok nem hajlandóak kártérítést fizetni

2020. 08. 11.

Nem fognak az iráni biztosítótársaságok kártérítést fizetni a január elején Iránban lelőtt ukrán utasszállító repülőgép ügyében – jelentette ki hétfőn az iráni biztosítótársaságok szervezetének elnöke.

A lelőtt repülőgépet ukrán és más európai cégek biztosították, ezért a kártérítés az ő felelősségük, ehhez az ügyhöz iráni biztosítótársaságoknak nincs közük – szögezte le Golam-Reza Szolejmani.

Január 8-án két rakétatalálat ért egy Teheránból Kijevbe tartó Boeing-737 típusú repülőgépet nem sokkal felszállás után. A fedélzeten tartózkodó 167 utasból és a kilencfős legénységből senki sem élte túl a katasztrófát.

Az irániak a kezdeti tagadás után beismerték, hogy a repülőt a hadsereg lőtte le véletlenül. Az iráni polgári légi irányítás szerint emberi mulasztás, egy rosszul beállított légvédelmi radar okozta a katasztrófát.

Ukrajna és Irán megegyezett abban, hogy közösen tárják fel a szerencsétlenség összes körülményét, hogy a felelősök ellen eljárás indulhasson, és az áldozatok hozzátartozói kártérítést kaphassanak.

Az iráni külügyminisztérium júliusban alapvetően nyitottnak mutatkozott a kártérítés-fizetés iránt, de azt hangsúlyozta, hogy ehhez még számos technikai és jogi kérdést tisztázni kell.

Irán intenzív tárgyalásokban áll Kanadával és más országokkal is, amelyek utasai a lelőtt gépen tartózkodtak, és az alapos vizsgálatokat követően kártérítést követelnek a történtekért.

Az ukrán gép feketedobozait Irán nemrég végül Franciaországba küldte elemzésre.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑