Iráni elnök: Sikerült véget vetni a külföldi hatalmak szította zavargásoknak

Hassan Rouhani iráni elnök szerdán bejelentette, hogy sikerült véget vetni a több napja tartó zavargásoknak, amelyek hátterében szerinte az iszlám köztársaság külföldi ellenségei állnak.

„Az iráni nép újra egy történelmi megmérettetésen van túl, és megmutatta: akkor sem hagyja ellenségeinek, hogy hasznot húzzanak a helyzetből, ha éppen elégedetlen az ország vezetésének módjával” – idézte Rouhanit honlapján az IRIB állami műsorszolgáltató.

„A spontán kormánypárti tüntetések a legékesebb bizonyítékai az iráni nép erejének” – tette hozzá az elnök.

Országszerte ezrek vettek részt a kormánypárti megmozdulásokon szerdán az iráni állami média szerint.

Az országos tüntetések múlt pénteken kezdődtek az üzemanyag árának növekedése miatt. A hatóságok válaszul lekapcsolták az internetet, és több mint ezer embert őrizetbe vettek. A megmozdulások során az iráni biztonsági erők éles lőszerrel is lőtték a tömeget.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerint 21 városban legalább 106 ember halt meg. Irán légből kapottnak nevezte a számokat és az AI vádjait. Az ENSZ aggodalmát fejezte ki a történtek miatt, és felszólította az iráni hatóságokat: ne folyamodjanak erőszakhoz a békés tüntetések feloszlatásakor.

Az iráni ENSZ-misszió szóvivője, Alireza Mirjuszefi Twitter-oldalán azt hangsúlyozta: csak a teheráni hatóságok által megerősített számadatok helytállóak, minden más csak puszta találgatás és megbízhatatlan információ.

„Részrehajló nyugati szervezetek alaptalan vádaskodásai és kitalált számadatai nem fogják megingatni az iráni kormány eltökéltségét, hogy megfontolt gazdasági döntéseket hozzon, miközben tiszteletben tartja az állampolgárok emberi jogait, így azt is, hogy szabadon gyakorolhatják a békés tüntetésekhez való jogukat” – írta Mirjuszefi.

Irán a nap folyamán bekérette a svájci nagykövetet a teheráni külügyminisztériumba, miután Mike Pompeo amerikai külügyi tárcavezető támogatásáról biztosította a tiltakozó akciók résztvevőit. A svájci nagykövet képviseli az amerikai érdekeket az iszlám köztársaságban, mivel az Egyesült Államoknak és Iránnak nincsenek diplomáciai kapcsolatai.

A teheráni vezetés az amerikai miniszter kijelentéseit Irán belügyeibe történt beavatkozásként értékelte. Teherán az Egyesült Államokat, Izraelt és Szaúd-Arábiát sejti a kormányellenes tüntetések mögött.

Irán vallási és politikai vezetője, Ali Khamenei ajatollah kedden biztonsági problémának nevezte a tiltakozáshullámot, amelynek sikerült gátat szabni.

„Visszaszorítottuk az ellenséget a katonai színtéren” és a politikai háborúban – mondta.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑