Cadmus fordítás Cadmus

Iráni konzulátust dúltak fel irakiak (videó)

Megrohamozták és felgyújtották az iraki tüntetők az iráni konzulátust Baszraban pénteken – közölték helyi biztonsági források. Egészségügyi források szerint egy tüntető életét vesztette, tizenegyen pedig megsebesültek a zavargások során. A városban estére kijárási tilalmat rendeltek el a hatóságok.

„A biztonsági erők mindenkit letartóztatnak, akit az utcán találnak” – hangzott a hatóságok figyelmeztetése.

A tüntetők Iránnak az iraki politikai pártokra való befolyása elleni tiltakozásul gyújtották fel a Baszra délkeleti részén található konzulátusi épületet. Irán vandál és kegyetlen tettként ítélte el a konzulátusának felgyújtását, ami után az iszlám köztársaság lezárta a Baszratól 15 kilométerre keletre található Salamcse nevű határátkelőhelyét, és felszólította az iráni állampolgárokat, hogy haladéktalanul hagyják el a forrongó iraki tartományt.

A diplomáciai képviselet teljességgel leégett. A hétfő óta tartó erőszakhullámban, amiben több kormányzati épületet és pártirodát megrohamoztak, tizenegy aktivista halt meg a biztonsági erőkkel vívott összecsapásokban.

Ali Al-Szisztáni, az iraki síita közösség legtekintélyesebb ajatollah-ja az iraki politikai vezetőket okolta a Baszraban napok óta tartó heves zavargásokért és új kormány felállítását sürgette. Irakban májusban tartottak választásokat, de még nem alakult meg az új kormány.

Mindenesetre azért is figyelemre méltó az konzulátus felgyújtása, mert Baszra az egy Amerika-ellenes milícia vezetőjéből a korrupció elleni harc élharcosává vált Muktada Al-Sadr síita hitszónok erőssége.

Hirado.hu, MTI, Russia Today

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑