Cadmus fordítás Cadmus

Iráni tüntetések összefüggésében megszületett a második halálos ítélet is

2022. 11. 15.

Megszületett a második halálos ítélet is Iránban az országos, kormányellenes felhangokat kapó tüntetésekkel összefüggésben.

Az ISNA iráni félhivatalos hírügynökség kedden az iráni igazságügyi szervekre hivatkozva arról számolt be, hogy ítéletet azzal indokolták, hogy a vádlottnál fegyver volt és egy motor felgyújtásával félelmet akart kelteni. Az ítélet nem jogerős, ellene lehet még fellebbezni.
Az első halálos ítéletet vasárnap mondták ki egy teheráni bíróságon egy olyan személlyel szemben, akit egyebek mellett bűnösnek találtak egy kormányzati épület felgyújtásában, a közrend megzavarásában és a nemzetbiztonság veszélyeztetésében. Egy másik teheráni törvényszék pedig öt vádlottat ítélt el öttől tíz évig terjedő börtönbüntetésekre “a közrend megzavarása és összeesküvés nemzetbiztonság elleni bűncselekmény elkövetésére” vádpontok alapján. Ezek az ítéletek sem jogerősek.
Az iszlám köztársaságban csaknem két hónapja mindennaposak a tiltakozások. A megmozdulások a 22 éves Mahsza Amini halálát követően kezdődtek, akit az erkölcsrendészet őrizetbe vett a fejkendő nem megfelelő viselése miatt, majd a fiatal nő az őrizetben tisztázatlan körülmények között meghalt. A tüntetések időközben kormányellenes felhangokat kaptak. A megmozdulásokon mintegy 15 ezer embert állítottak elő, több mint ezer tüntető ellen már vádat is emeltek.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑