Cadmus fordítás Cadmus

Iráni tüntetések: Öt embert lőttek agyon “terroristák” az ország déli részében

2022. 11. 17.

Öt embert lőttek agyon motorkerékpáros “terroristák” az Irán délnyugati részén fekvő Izeh városban – jelentette szerdán az IRNA hivatalos iráni hírügynökség egy meg nem nevezett vezetőre hivatkozva.

A tájékoztatás szerint “fegyveres terroristák érkeztek két motorkerékpáron a Kuzihsztán tartomány városában lévő piacra és lövöldözni kezdtek a tüntetőkre és a biztonsági erőkre. Öt ember meghalt, tízen megsebesültek.

Október 26-án legalább tizenhárman haltak meg Sirazban egy merényletben, amelynek az elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. A merénylet Sirag Sah mauzóleumában követték el, a legfontosabb dél-iráni síita kegyhelyen.

Szeptember 16. óta tüntetéssorozat zajlik az országban. Az országos méreteket öltő tiltakozási hullám egy 22 éves kurd nő,

Mahszá Amíni halála miatt robbant ki Iránban. Amínit azért vette őrizetbe az iráni erkölcsrendészet, mert nem előírásszerűen viselte a kötelező muszlim kendőt, majd fogva tartása alatt, szeptember 13-án meghalt. A teheráni rendőrség tagadta, hogy az őrizetbe vételnek köze lett volna a nő halálához, aki a közlésük szerint hirtelen szívelégtelenségben halt meg.
A hatóságok szerint a tiltakozási hullám során több tucatnyi ember halt meg, főként tüntetők, de a biztonsági erők tagjai is.

Iráni tüntetések: további három emberre szabtak ki halálos ítéletet

További három emberre szabtak ki halálos ítéletet szerdán az iráni hatóságok – jelentette az iráni igazságügyi minisztériumhoz közel álló Mizan hírportál és az iráni Fars hírügynökség.

A beszámolók szerint egyiküket azzal vádolják, hogy autójával halálra gázolt egy rendőrt. Egy másikat gyújtogatással és hivatalos személy elleni késeléssel, a harmadik gyanúsítottat pedig tüntetések szervezésével és a köztulajdon megkárosításával vádolják. A Fars hírügynökség szerint az ítéletek nem jogerősek.

Az országos méreteket öltő tiltakozási hullám egy 22 éves kurd nő, Mahszá Amíni halála miatt robbant ki Iránban. Amínit azért vette őrizetbe az iráni erkölcsrendészet, mert nem előírásszerűen viselte a kötelező muszlim kendőt, majd fogva tartása alatt, szeptember 13-án meghalt. A teheráni rendőrség tagadta, hogy az őrizetbe vételnek köze lett volna a nő halálához, aki a közlésük szerint hirtelen szívelégtelenségben halt meg.

Az iráni hatóságok a tüntetésekkel kapcsolatban többször kijelentették, hogy “a két hónapja tartó zavargásokat a nyugati országok, köztük is leginkább az Egyesült Államok, Irán esküdt ellensége szítja.”

A rendfenntartó erők kemény fellépése ellenére a tüntetéseken részt vevők száma egyelőre nem csökken.

A külföldön működő iráni ellenzéki és közösségi média arról számolt be, hogy az utóbbi napokban Mahszá Amíni származási helyén, az ország északnyugati részén elterülő Iráni Kurdisztán több városában is tüntetések voltak, és a rendőrség tüzet nyitott a tömegre. Hárman életüket vesztették.

Az iráni tüntetők ezúttal a 2019 novemberi események harmadik évfordulója alkalmából vonultak utcára. A három évvel ezelőtti tiltakozást egy drasztikus üzemanyagár-emelés robbantotta ki, és az erőszakba torkolló felvonulásoknak halálos áldozata is volt.

Az Irna hivatalos iráni hírügynökség ugyanakkor azt közölte, hogy az észak-nyugati kurd Bukan Siraz és Kamjaran városokban történt keddi tüntetésen a Forradalmi Gárda két, valamint egy félkatonai szervezet egy tagja is életét vesztette.
Az oslói székhelyű Iran Human Rights (IHR) nevű jogvédő szervezet a tüntetések halálos áldozatainak összlétszámát legalább 342-re, a letartóztatottakét pedig 1500-ra becsüli, de az iráni vezetés elveti ezeket az információkat. Az IHR vezetője, Mahmud Amiry-Mogaddam állítása szerint “a tüntetőket ügyvéd jelenléte nélkül, fizikai erőszak és pszichikai nyomás alá helyezve hallgatják ki az őrszobákon, és hamis vallomásokra kényszerítik őket, az ítéleteket pedig a forradalmi bíróságok hozzák meg”.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑