2018. 06. 06.

Iránról tárgyalt Macron és Netanyahu

Emmanuel Macron óva intette kedden az iráni atomprogramban érintett mindent felet a feszültség fokozásától, mert az szerinte konfliktushoz vezethet – a francia elnök néhány órával azután fogadta hivatalában Benjámin Netanyahu izraeli kormányfőt, hogy Irán jelezte: megkezdi az urándúsító kapacitásának növelését célzó folyamatot.

“Van egy kölcsönös feszültségnövelés és arra kérek mindenkit, hogy stabilizálja a helyzetet és ne engedjen ennek az eszkalálódásnak, mert az csak egyetlen dologhoz vezethet, a konfliktushoz” – mondta a francia államfő Benjámin Netanyahuval tartott közös sajtótájékoztatóján az Elysée-palotában. Az izraeli miniszterelnök korábban úgy vélte, hogy az iráni döntés célja Izrael megsemmisítése, Emmanuel Macron szerint viszont az iráni bejelentés nem sérti a 2015-ben aláírt iráni nukleáris megállapodást.

“Megismételtem az izraeli miniszterelnöknek azt az alapvető meggyőződésemet, amelyet az európai partnerek is osztanak, hogy meg kellene őrizni a 2015-ös megállapodást az iráni nukleáris programról a régió nukleáris tevékenységének ellenőrzése céljából” – fogalmazott Emmanuel Macron. Megerősítette, hogy szerinte azt ki kellene egészíteni egy újabb megállapodással, amely Iránnak a ballisztikus, a 2025 utáni nukleáris tevékenységre, valamint a regionális szerepére vonatkozna.

A megállapodás megőrzésére törekedő európai országok jelenleg egyszerre vannak iráni és amerikai-izraeli nyomás alatt, miután Donald Trump amerikai elnök májusban bejelentette: országa kilép az iráni nukleáris programról 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodásból, és újra életbe lépteti a korábban felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben. Az egyezmény többi aláírója, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Kína, Oroszország, valamint az Európai Unió azonban arra az álláspontra helyezkedett, hogy kitartanak az egyezmény mellett, amíg Irán is így tesz.

Irán kedden értesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy megkezdi az urándúsító kapacitásának növelését célzó folyamatot. Szakértők szerint Teherán a bejelentéssel nyomást akar gyakorolni az Európai Unióra, hogy tegyen eleget korábbi ígéreteinek, és az amerikai szankciók ellenére se mondjanak le iráni befektetéseikről az európai vállalatok. ”

Nem kértem Macron elnöktől, hogy lépjen ki a megállapodásból. Úgy vélem, hogy a gazdasági realitások fogják ezt a kérdést rendezni” – mondta Benjámin Netanyahu arra utalva, hogy az újabb amerikai szankciók azokat a vállatokat is fenyegetik, amelyek kereskedelmi kapcsolatokat tartanak fenn Iránnal.

Orientalista.hu – MTI

, , , , , ,
Back to Top ↑