Cadmus fordítás Cadmus

Ismerte az ókori egyiptomi fáraó titkait ez a királyi hivatalnok

2022. 05. 03.

Egy lengyel-egyiptomi régészeti misszió szakemberei egy királyi hivatalnok sírját fedezték fel az egyiptomi Szakkarában, aki valószínűleg Uszerkaré fáraó uralkodása alatt élt és szolgált  – írta meg az Origo.hu.

Utóbbi Egyiptom uralkodója volt a VI. dinasztiából, nevének jelentése: „Ré lelke erős”, aki az időszámításunk előtt a 24. század végén és a 23. század elején élt. A tudósok úgy vélik, hogy Uszerkaré úgy jutott hatalomra, hogy a palota testőreivel kidolgozott egy tervet II. Teti fáraó meggyilkolására.

A régészek most egy kápolna feltárása közben fedezték fel a sír temetkezési aknáját, ahol domborműveket is találtak, amelyek Mehcheczit, a királyi birtokok kezeléséért felelős királyi hivatalnokot ábrázolják.

EZEK A DOMBORMŰVEK A SZAKEMBEREK SZERINT AZT SUGALLJÁK, HOGY MEHCZECZIT BEBOCSÁTÁST NYERHETETT A FÁRAÓ ARCHÍVUMÁNAK TITKAIBA,

ami viszont az feltételezi, hogy a férfi hozzáférhetett a királyi kancellárián készült dokumentumokhoz, mielőtt azokat még közzétették volna. A kápolna Mehczeczi halálára azonban még nem készült el, aminek a mészvakolatán fekete festékkel feláldozható állatok vázlatai láthatók.

A SÍR ÉS A KÁPOLNA EGY NAGY TÉGLALAP ALAKÚ SZÁRAZÁROK KELETI SZÉLÉN TALÁLHATÓ, AMELY KÖRÜLVESZI AZ ELSŐ PIRAMISÉPÍTŐNEK TARTOTT DZSÓSZER FÁRAÓNAK SZENTELT TEMETKEZÉSI KOMPLEXUMOT;

Dzsószer fáraó lépcsős piramisa a szakkarai nekropolisz leglátványosabb építménye, a világ legrégibb nagy méretű kőépülete. Az úgynevezett várárok a fáraó uralkodása után még több száz évig használatban volt, de ma szinte teljes egészében a sivatagból odafújt törmelék és homok borítja.

Csak a kápolna homlokzatát tártuk fel, a belső terekkel a következő ásatási szezonra várunk – mondta Kamil O. Kuraszkiewicz, a Varsói Egyetem Orientalisztikai Karának munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak.

Mehczeczi nyilvánvalóan hatékony kézműves csapatot alkalmazott, mert a kápolnáját kivételes szépségű domborművek díszítik, amelyek ügyes és szakértői kezek munkájáról árulkodnak: elegáns vonalakkal és finom mintázattal, amely összemérhető Merefnebef sírjának domborműveivel, aki Uszerkaré fáraó udvarának vezetője volt.

Az idei szezonra az ásatások befejeződtek, de a kutatócsoport azt tervezi, hogy feltárja, mi maradhatott még a kápolna alatt, és megállapítja, hogy a kirabolhatták-e a sírt.

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑